Župan Boban na splitskom FESB-u podijelio nagrade pobjednicima Start IT – start up akademije

U okviru projekta ICT Županija, u prostorima student coworkinga i IT predinkubatora  na splitskom FESB-u, župan Blaženko Boban je zajedno s Damirom Brčićem, voditeljem projekta, podijelio nagrade trima najboljim ekipama, polaznicima ove Start IT - startup akademije.

Za natjecanje za najbolji IT poduzetnički projekt prijavljeno je 25 timova, a za nagradu se borilo 12 najboljih. Ovo je još jedna mjera poticanja gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na IT sektor, a u okviru projekta ICT županija.

-Čujem i od struke i od profesora s kojima sam razgovarao kako su iznenađeni kvalitetom i inovativnošću projekata koje su mladi prezentirali. S nama su ovdje ove godine i direktor županijske TZ, Joško Stella i djelatnici upravnog odjela za pomorstvo, jer će oni preuzeti neke od ovih projekata koji im budu odgovarali u djelokrugu posla kojim se bave. Na taj način im šaljemo poruku koliko su nam važni mladi IT stručnjaci te im dajemo dodatnu, konkretnu potporu za njihov uspješan izlazak na tržište – kazao je župan Boban, zahvaljujući posebno svim IT trvtkama s područja Splitsko-dalmatinske županije što su se s toliko energijom, svim srcem uključili u ovaj zanimljivi projekt PICS-a. Na kraju je župan izrazio nadu da će, kada bude potpuno spreman prostor u kojemu će svoje mjesto naći mladi iz ICT inkubatora i svih programa povezanih s projektom ICT Županija, IT SDŽ postati referentni centar ne samo za našu županiju, nego i za cijelu Jugo-istočnu Europu.

Voditelj projekta, Damir Brčić je kazao kako je kroz 7 tjedana, 25 timova sudjelovalo u projektu, nakon čega je odabrano 12 timova za natjecanje, i evo danas je Povjerenstvo odabralo tri najbolja. –START IT je inovativan projekt pomaganja maldih poduzetnika u najranijoj fazi, dok još nemaju ni obrt ni tvrtku, dok su „ranjivi“ i dok nemaju mogućnosti realizacije svojih ideja. Njima su, uz vrlo mala financijska sredstva, više potrebni podrška i mentorstvo, vođenje od strane dokazanih  stručnjaka – objašnjavao je samu ideju Brčić, dodajući kako su svijetli primjeri takvih proboja na tržište Rimac, Mrvoš i brojni drugi u Hrvatskoj i svijetu. Tri najbolja projekta Županija je nagradila sa simboličnih 15, 10 i 5 tisuća kuna.

Jedan od nagrađenih, Stipo Margić, student druge godine stručnog studija u Kopilici, je predstavio projekt svoga tima, nazvan „Capable“, u osnovi kojega je interaktivna mapa s označenim svim mjestima za osobe s invaliditetom, majke s djecom u kolicima, i slično.

–Novac ćemo koristiti za tehničke stvari u razvijanju projekta, za dizajn, programiranje itd. U timu smo nas 4, programeri i dizajneri. Ova nam nagrada puno znači kao potpora i poticaj za daljnji rad – kratko je kazao Margić.

Tino Rašić je student 5. godine Medicine i on je s kolegama, koji su mu prijatelji od djetinjstva, koji studiraju strojarstvo i Elektrotehniku,razvio projekt „Dr. Heart“, s kojim promoviraju edukaciju i kvalitetno znanje studenata. – Znamo za što služi običan stetoskop. S ovim našim projektom smo omogućili da se zvuk koji liječnik čuje preko stetoskopa, može prenijeti istovremeno na više studenata. Puno nam znači potpora Studentskog zbora i Splitsko-dalmatinske županije, svaka im čast – rekao je Rašić.

Zanimljiva je i priča Marina Kovačevića koji je završio pomorski menadžment a sada studira nacionalnu sigurnost na studiju forenzike u Splitu. Sa svojim kolegama je predstavio projekt „Air towar“ koji se, analogijom s dalmatinskim tovarom, bavi upravo transportom prtljage od kućne adrese zainteresiranoga do krajnjeg odredišta, bilo hotela, ili jahte, na otoku ili bilo gdje na svijetu. I Marin je bio pun riječi pohvale i zahvale županu i županiji, jer su im kroz ovih sedam tjedana omogućili upoznati divne, stručne mentore i dali poticaj za izlazak na tržište.