AUSTRIJSKA VELEPOSLANICA U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Zamjenik župana Luka Brčić rekao je kako je baš jučer u Hrvatskoj obilježen Dan državnosti, te koristi i ovu priliku zahvaliti se prijateljskom austrijskom narodu za pruženu potporu u danima stvaranja hrvatske države. Koliko je jako prijateljstvo naših država svjedoči i broj od 48 međudržavnih ugovora. Jednako tako on je upoznao veleposlanicu dr. Konrad sa prirodnim, povijesnim i gospodarskim značajkama najveće hrvatske županije.

Dr. Helga Konrad je rekla kako za Austriju je značajno da Republika Hrvatska uđe u Europsku uniju. Naša podrška nije samo na riječima nego i na djelima. Pokrenuti su projekti koji će pomoći pristupu Hrvatske Europskoj uniji. Raduje je obogaćivanje turističke ponude jer Hrvatska je jedno od najdražih odredišta za austrijske turiste. O tome govori i činjenica da je u prošloj godini bilo čak 5 milijuna noćenja austrijskih državljana u Hrvatskoj, te je veleposlanica Konrad sugerirala kako bi bilo dobro da se više mladih posveti učenju njemačkog jezika s obzirom na ovu činjenicu. Što se tiče gospodarstva drago joj je da Austrija najviše ulaže u hrvatsko gospodarstvo i naravno „želimo da to nije jednosmjerna cesta“.

U nastavku primanja bilo je riječi o zapošljavanju, zaštiti okoliša. Primanju u Županiji bio je nazočan počasni konzul Marin Mrklić.

                                                                                         Marijana Šundov