U Hrvatskom pomorskom muzeju predstavljen interaktivni kiosk, izrađen sredstvima Splitsko-dalmatinske županije


Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić pokrenula je interaktivni kiosk u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu. Riječ je o samostojećem ekranu dijagonale 55 inča (cca 140 cm) koji je osjetljiv na dodir te korisnicima omogućuje izvanredno iskustvo susreta s odabranim podvodnim lokalitetima i artefaktima pomorske baštine poput olupina brodova iz antike, ranog novog vijeka, slavne Viške bitke te obaju svjetskih ratova. "Ovaj uređaj u sebi zasad sadrži 22 obrađena lokaliteta. Prošle godine smo u okviru projekta 'Pomorsko je dobro' započeli s provođenjem aktivnosti pod nazivom 'Nove tehnologije u turizmu'. U sklopu toga smo s Hrvatskim pomorskim muzejom realizirali ovu aktivnost", izjavila je Dorčić.

"Posjetitelji se, osim što mogu vidjeti atraktivne fotografije i videosaržaje, mogu poigrati na kvizu ili složiti slagalicu te poslati nekom prijatelju razglednicu s fotografijom podmorskih lokaliteta. Niz je atraktivnih fotografija koje su načinili ronilački centri i arheolozi u podmorju", izjavio je ravnatelj muzeja Ljubomir Radić.

Zamjenik župana Stipe Čogelja povezao je ovu aktivnost s projektom "Dalmacija storytelling destinacija". "Muzeji, kao naša turistička resursna osnova, postaju dodatno zanimljivi svim gostima, kako u audiovizualnom smislu, tako i u pričama koje pričaju kustosi. Mislim da ćemo na taj način dobiti jednu dodanu vrijednost već postojećih atrakcija koje imamo. Cilj nam je dizati ponudu na još jednu veću razinu", rekao je Čogelja, dodavši da je ova aktivnost dio projekta koji će se nastaviti u idućoj godini, a vezan je uz promociju ronjenja, s obzirom na to da su lokaliteti u Splitsko-dalmatinskoj županiji jedni od najbogatijih na mediteranu.