3. prosinca 2020.

Održiva i pametna mobilnost i uspješna tranzicija kroz Covid-19 krizu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U sklopu europskog projekta GreenMind u programu Interreg Mediteran, Splitsko-dalmatinska županija uz potporu vanjskih konzultanata UMiUM organizirala je webinar na temu: Održiva i pametna mobilnost i uspješna tranzicija kroz Covid-19 krizu u Splitsko-dalmatinskoj županiji . Radionica je nosila radni naziv „Zelena i pametna mobilnost koju pokreće 5G“. Radionicu su održali iskusni vanjski stručnjaci iz područja zelene i pametne mobilnosti, kao i  segmenta 5G mogućnosti (IoT, Smart City, ...), nakon čega je uslijedila plodna rasprava o spomenutim temama. U radionici je sudjelovalo više od 35 sudionika iz različitih područja (MSP, javne institucije, istraživačke i obrazovne institucije).

Događaj je otvorio Martin Bućan, voditelj projekta iz Splitsko-dalmatinske županije, koji je u ime organizatora pozdravio sve sudionike i ukratko predstavio GREENMIND projekt i njegove ciljeve i zadatke. Tada je Ivica Perica iz UMiUM-a, kao jedan od pionira Pametnog grada / županije u Hrvatskoj, predstavio relevantne aspekte koncepata Pametne županije / grada, baveći se područjem pametne / zelene mobilnosti.
Ivica je naglasio važnost strateškog pristupa uspostavljajući mapu puta i provedbu rješenja Pametna županija / grad, imajući jasnu viziju s definiranim ciljevima i ciljevima koji se žele postići. Ivica je naglasio da kombinacija i povezivanje različitih rješenja pametne mobilnosti svojim korisnicima i građanima donosi mnogo veću vrijednost od samo pojedinačnih rješenja pametne mobilnosti. Ivica je također predstavio nekoliko lokalnih otvorenih i tekućih izvora financiranja projekata zelene i pametne mobilnosti. Ti su projekti na području primjene koncepata i rješenja pametnog grada, integriranih i inteligentnih prometnih koncepata i rješenja, kao i za nabavu zelenih vozila za javni prijevoz. Sva ta sredstva predviđeno je da koriste lokalne i regionalne općine, međutim za većinu svih raspoloživih sredstava koristit će vanjske proizvode i usluge koji se mogu pružiti od malih i srednjih poduzeća. Dostupna sredstva tijekom spomenuta tri poziva iznose blizu 20 milijuna EUR.

Prezentaciju koja je uslijedila održao je Krešimir Vidović iz Ericssona Nikole Tesle koji je predstavio postupni razvoj mreže od 1G do 5G, kao i veliko područje mogućnosti koje 5G tehnologija donosi svim dionicima, građanima, javnim vlastima. ali i malim i srednjim poduzećima. Naglasio je da 5G uvelike mijenja poziciju i da postoji velik broj prilika za mala i srednja poduzeća u kojima bi mogli smisliti nova rješenja, poboljšati postojeća rješenja i pružiti nove poslovne modele. Tijekom cijelog događaja nekoliko je puta naglašeno da je Covid-19 stvorio krizu, ali i da je stvorio razne mogućnosti povezane s tehnologijom, gdje definitivno ima mnogo prilika, a posebno na području zelene i pametne mobilnosti.

Tada je Zoran Civadelić iz Ericssona Nikole Tesle (ENT) ukratko predstavio H2020 projekt INSULA na kojima ENT sudjeluje kao partner kojem je cilj bio uspostavljanje pametnog otoka Suska, poboljšanje kvalitete života građana koji žive daleko od velike aglomeracije. Sve te aktivnosti trebale su se postići korištenjem novih i dostupnih tehnologija što ovakvim i sličnim projektima otvara mogućnost za MSP-ove da sa svojim rješenjima poboljšaju usluga koje se pružaju građanima koji žive na tom otoku.

Na kraju je Martin Bućan, kao moderator događaja, započeo plodnu raspravu o potrebi boljeg umrežavanja svih relevantnih dionika, što bi trebalo dovesti do poboljšanja zelene i pametne mobilnosti u regiji.