14. lipnja 2022.

SAVE THE DATE, ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PEFMED PLUS

 

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PEFMED PLUS

Splitsko-dalmatinska županija je domaćin završene konferencije “Greening the agri-food sector in the Adriatic basin – Ozelenjivanje poljoprivredno prehrambenog sektora u Jadranskom području” koja će se održati 15. lipnja 2022. godine, u Hotelu Cornaro, Split sa početkom u 10:00. Sudjelovanje je besplatno i može se prisustvovati online, a registrirati se možete prijavom u nastavku teksta. Link za prijavu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdDCiKnw2rv5LJQgZwWDoo37pTUAq6xSKISzm_8Xw9BylK4A/viewform
Za Vas koji nam se ne možete pridružiti uživo pridružite nam se putem zooma. Link: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/82086305548pwd=amQ4T1pkM0Y2YzczTFJESkNPQitJQT09

O PROJEKTU

PEFMED PLUS ima za cilj:

• Podizanje svijesti o utjecaju tradicionalne proizvodnje hrane na okoliš
• Provesti program obuke o rezultatima koji su prethodno postignuti s PEFMED projektom.
• Prenijeti znanje poljoprivrednim proizvođačima hrane, klasterima i javnim institucijama.
• Ratificirati protokole i memorandume o razumijevanju s gore navedenim ciljnim skupinama kako bi se osigurao održiv plan.

Konzorcij PEFMED PLUS radi na repliciranju kulture i metodologije projekta PEFMED (koji je uključivao mediteranske zemlje) i na prenošenju niza proizvoda spremnih za korištenje poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama u jadranskom bazenu. Niz horizontalnih aktivnosti, poput izgradnje kapaciteta, obuke i kapitalizacije, bit će uparen s nizom vertikalnih akcija usmjerenih na specifične lance opskrbe hranom

KONTEKST

• „Tvrtke koje iznose ‘zelene tvrdnje’ trebale bi ih potkrijepiti u odnosu na standardnu metodologiju za procjenu njihovog utjecaja na okoliš” (Europski zeleni dogovor)
• Europska komisija predložila je da tvrtke potkrijepe svoje tvrdnje o zaštiti okoliša metodama otiska na okoliš koji čini njihov proizvod i organizacija. (Akcijski plan kružnog gospodarstva za 2020.).

AKTIVNOSTI

• Iskoristiti iskustva PEFMED projekta prijenosom alata, metoda i „naučenih lekcija” (Nacionalne mape puta, informacije o PEF Wiki platformi, Socio-ekonomski KPI alati za maslinovo ulje, flaširanu vodu, vino i sir).
• Promicanje znanja PEF-a na području Balkana (posebno u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini).

IZAZOVI

„Ozelenjivanje” lanaca opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima promicanjem prihvaćanja eko-inovativnih praksi.
Ubrzanje usvajanja “zelenih praksi” od strane lanaca opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u područjima koja su trenutno manje upoznata s PEF metodologijom.
Unaprjeđenje sposobnosti tvrtki kako bi mogle odgovoriti na potrebe potrošača i proširiti tržište za zelene proizvode.
Povećanje konkurentnosti mediteranskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Za sva dodatna pitanja o organizaciji možete se obratiti na e-mail adresu martin.bucan@dalmacija.hr

Više informacija o projektu dostupno je na stranicama:

https://pefmed.interreg-med.eu/ https://www.pefmed-wiki.eu/
https://dalmacija.hr/programi-gospodarstva/eu-projekti/pefmed-plu