22. ožujka 2024.

Digitalna knjižnica na engleskom jeziku predstavljena u gomiličkoj školi

DIGITALNA KNJIŽNICA OXFORD READING CLUB PROFILA KLETT

Nova digitalna knjižnica Profila Klett, Oxford Reading Club koja sadrži više od tisuću stupnjevanih lektira na engleskom jeziku prilagođenih za sve uzraste i razine znanja engleskog jezika predstavljena je danas u OŠ Kneza Trpimira u Gomilici. Na predstavljanju su sudjelovali  dožupan Splitsko – dalmatinske županije Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu SDŽ Tomislav Đonlić, direktor Profil Kletta Dalibor Greganić te u ime domaćina ravnatelj škole Marino Radunić s kolegicama učiteljicama engleskog jezika Ivonom Jerković i Tinom Parać.

Riječ je o projektu koji je pokrenut u cijeloj Hrvatskoj, a u Splitsko – dalmatinskoj županiji prihvatile su ga 34 škole, među kojima je i svih pet kaštelanskih. Prednost digitalne knjižnice i je taj što se može koristiti bilo gdje i bilo kada, a za pristup svim naslovima potrebno je samo upisati digitalni kod.

- Ovu školsku godinu, od rujna 2023. u 34 škole Splitsko dalmatinske županije, 55 profesora engleskog jezika s 1229 učenika sudjeluje u projektu Read your way to better English! koji predvodi novi i suvremeni pristup učenju engleskog jezika kroz korištenje digitalne knjižnice Oxford University Press-a. Osim značajnog utjecaja projekta na povećanje navike čitanja osnovnoškolaca, učenici unaprjeđuju jezično-komunikacijske vještine te usvajaju mnoštvo različitog interkurikularnog sadržaja različitih predmetnih područja kao što su geografija, medicina, kulturu i umjetnost i drugo. Projekt je potaknuo rad s darovitim učenicima kojima omogućuje mnoštvo njima prilagođenih materijala i radionica. Profesori uključeni u projekt međusobno surađuju, dijele znanja i ideje te se umrežavaju s kolegama na državnoj razini i stječu nova znanja koja će dalje prenositi u projektnom radu i napredovati u struci – kazao je direktor Profil Kletta Dalibor Greganić predstavljajući ovaj projekt te je naveo kako su svi naslovi digitalizirani što učenicima omogućuje čitanje na mobitelu, tabletu ili računalu. Na ovaj način učenicima približavamo književna djela i potičemo čitanje izvan škole i izvan obveznih lektirnih djela.

Digitalna knjižnica osim što pruža bogatstvo naslova ne engleskom jeziku, omogućuje jednostavno posuđivanje i povrat knjiga te motivira učenike kroz moderni pristup čitanju. Kroz radionice i aktivnosti planirane unaprijed, učenici imaju priliku razvijati svoje vještine čitanja i vokabulara, te pratiti vlastiti napredak kroz inovativne metode poput igara i kvizova.

- Danas smo ovdje istaknuli važnost projekta „Oxford Reading Club“ čitalački klub modernog doba u našoj školi. Ovaj pilot projekt nije samo obogaćivanje naslova digitalnog albuma naše knjižnice, već je korak prema poticanju kulture čitanja među našim učenicima. Ciljevi ovog projekta su mnogobrojni, nastojeći poticati čitalačke pismenosti, razvoj ljubavi prema čitanju te unaprjeđenje znanja engleskog jezika i kulturoloških kompetencija. PISA istraživanja su pokazalo da je čitalačka pismenost naših učenika ispodprosječna, te smo odlučili za ovaj projekt kako bismo krenuli prema poboljšanju situacije – kazao je ravnatelj škole Kneza Trpimira Marino Radunić i dodao da ovaj projekt nije samo lokalnog značaja. Kroz njega postavljaju nove trendove i progresivnost u obrazovanju ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi.

Da je čitanje bitno, jer stvara profil budućega mislioca, čovjeka koji će se brinuti o budućnosti Splitsko – dalmatinske županije, istaknuo je dožupan Stipe Čogelja, naglasivši kako se i kroz ovaj projekt  podiže svijest o čitanju.

- Ovo je logični slijed naših projekata i programa  u Splitsko – dalmatinskoj županiji koje financiramo. Županija izdvaja preko 100 tisuća eura za projekte koji promiču čitanje. Poznat vam je i naš projekt Bibliobusa kojim se prezentira čitanje. Naime, potičući čitanje kod djece, oni postaju kompletne osobe koje kritički razmišljaju i time imaju maštu. I danas, sutra mogu stvarati dodatne vrijednosti za naše društvo i za sve mlade ljude. Danas imamo digitalnu komponentu sa tvrtkom Profil Klett i mislim da je to važna suradnja između javnog  i privatnog sektora. Uzajamna suradnja uz voljne i spremne ljude u suradnji sa školom možemo postići iznimne rezultate – naveo je Čogelja.

Da je čitalačka pismenost kod mladih danas pred velikim izazovima s obzirom na vrijeme u kojem živimo i na okolnosti u kojima odrastaju, kazao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu SDŽ Tomislav Đonlić.

- Ono što je važno, ova digitalna knjižnica je učenicima prezentna na digitalnim platformama i mogu je koristiti i u školi i izvan nastave, gotovo u svakom trenutku. Želimo im na taj način omogućiti da se čitalački uzdižu, jer i rezultati PISA istraživanja idu u tom pravcu i govore da trebamo poduzimati određene korake. Osim ovog projekta Oxford Reading Club za koji smo kompletno izdvojili sredstva,  želim napomenuti da smo sudjelovali i u projektu „Za dobre vibre - čitaj libre“, jer smo željeli i na taj način pridonijeti osvještavanju potrebe čitanja. U suradnji s knjižnicom Marka Marulića uspostavili smo ponovno službu Bibliobus kako bi knjiga došla u male sredine u našu Dalmatinsku zagoru i u brojna mala mjesta gdje nema dostupnosti knjižnične građe – kazao je Tomislav Đonlić ovom prilikom  i dodao da je gomilička škola jedna od onih koje prednjače po rezultatima Nacionalnih ispita koje provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje te da je kvaliteta rada dobra.

Potičem ovim putem nastavnike, ne samo u ovoj školi, nego u svim školama da njihov rad bude na korist djece jer će ta djeca sutra biti nositelji društvenih aktivnosti u Hrvatskoj.

Učionica

Učenici i profesori Splitsko - dalmatinske županije u nastavi engleskog jezika imaju priliku koristiti digitalnu knjižnicu Oxford Reading Club s više od 1000 lektira prilagođenih njihovom stupnju znanja i na taj način na dlanu imaju dostupno svo bogatstvo Oxfordovog književnog opusa. Svim profesorima i učenicima koji sudjeluju u projektu omogućen je pristup interaktivnim radionicama na kojima sa učenicima imaju priliku na kreativan način pokazati interpretaciju pročitanog.

Tijekom predstavljanja projekta imali smo priliku vidjeti na koji način učenici koriste digitalnu knjižnicu te koliko im ona pomaže u radu i učenju engleskog jezika, ali i u dostupnosti informacija koje se tiču i drugih predmeta. Sudjelovali smo na satu engleskog jezika u sklopu izvannastavne aktivnosti na kojoj su sudjelovali učenici, 5., 6. i 7. razredna škole Kneza Trpimira, njih ukupno 14 koje vode Ivona Jerković, učitelj mentor i Tina Parać, učitelj savjetnik engleskog jezika.

Radom na projektu djeca usavršavaju sve četiri jezične kompetencije čitanje, slušanje, govorenje i pisanje