11. ožujka 2024.

Dobrodošlica stipendistima za učenje hrvatskoga jezika

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u ponedjeljak je zaželio dobrodošlicu stipendistima za učenje hrvatskoga jezika. “Cilj nam je da oni budu primjer našega programa Povratak korijenima. Kontakt s njima bit će okosnica realizacije toga projekta. Pomoći ćemo im pri smještaju i studiranju. Nadam se da će oni ostati u svojoj domovini”, rekao je župan.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za ovu akademsku godinu dodijelio je 500 stipendija, navela je Ivanka Kuništić iz ovoga ureda. “Radi se o potomcima naših iseljenika, a gotovo 70% ima korijene u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Smatramo da je ovo jedinstvena prigoda da se svi okupe i prepoznaju prednosti ove županije” rekla je Kuništić.

Prije 5 godina u Hrvatsku je došla i Mariana Glavinich Luraschi. “Učila sam hrvatski jezik, arhitektica sam i sada radim i živim u Splitu. Stipendija mi je pomogla kako bih živjela i učila hrvatski jezik, ali i kako bih ostala živjeti ovdje. To je uvijek bio moj san”, rekla je ova stipendistica.