2. veljače 2024.

Nastavak izgradnje centra u Vučevici sredstvima programa INTERREG

Osigurat će se sredstva za nastavak izgradnje centra za obuku vatrogastva u Vučevici, a u petak su taj objekt obišli župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić. "Projekt Firespill je postao prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i diljem Europe. Moram istaknuti da je ovo tek pola cjelokupnoga projekta jer imamo izgraditi još dva objakta te požarnu kuću i poligone. U jednom objektu je planiran trenažni bazen kao i učionice. Imat ćemo sve ono što je moguće napraviti za treniranje sigurnosnih potreba na moru i kopnu. Drugi objekt rezerviran je za smještaj i cilj nam je njegova samoodrživost i to kroz ugovore s drugim vatrogasnim službama", izjavio je župan Boban. "Razveselio nas je ministar Šime Erlić, koji nas je informirzao da će se iz novog INTERREG projekta osigurati 10 milijuna eura, a ostali dio vrijednosti projekta će biti osiguran iz drugih fondova. To znači da ugovore iz INTERREGA možemo očekivati u prvoj polovici ove godine. Za preostali iznos ugovore očekujemo do konca godine i tu se radi o oko 9 milijuna eura. Mi ćemo vjerojatno polovicom ove godine raspisivati javnu nabavu, s obzirom na to da postoje građevinske dozvole za dva objekta koja sam maloprije spomenuo. Unutar građevinske dozvole imamo objekt koji je već izgrađen, požarnu kuću koja je također izgrađena te objekt s trenažnim bazenom i učionicama te kabinetima za obučavanje sigurnosnih službi i vatrogasaca. Također, unutar te dozvole je i objekt sa smještajnim kapacitetima", dodao je.  


Ministar Erlić naglasio je kako su Vučevica i ovaj projekt najprepoznatljiviji INTERREG projekat u posljednjih deset godina. "Na kraju krajeva, tome je priznanje dala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je posjetila ovaj projekt te tako potvrdila njegovu važnost u europskom kontekstu. Sada smo došli do pola posla i, sukladno projektu koji je planiran, ostalo je izgraditi još dvije blokovske zgrade koje ukupno koštaju oko 20 milijuna eura. Mi smo, u suradnji sa Županijom, pronašli način za osiguravanje nastavka ovoga projekta. To ćemo nominirati kao strateški projekt u okvirima trilaterarnog programa INTERREGA - Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Crna Gora", izjavio je ministar. Dodao je kako se širi utjecaj samoga projekta koi je do sada realiziran s Italijom. "Sada ćemo ojačati kapacitete jer smo lideri u području zaštite i spašavanja i u tom kontekstu ćemo osigurati jedan dio financiranja, a ostatak ćemo osigurati u okvirima naših programa koje financiramo iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz poseban program za potpomognuta područja, kojim se financiraju projekti iz EU fondova. Sada smo uglavili taj plan i INTERREG bi mogao ići još prije sa svojom realizacijom, s obzirom na tijek procedura koje moramo odraditi. Zadovoljan sam što imamo priliku razvijati jedan benchmark projekt koji je primjer na razini Europske unije. Zadovoljan sam i što ćemo širiti njegov utjecaj na zemlje regije i zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom ovdje napraviti jedan centar koji će biti na ponos svih nas. Mi slažemo okvir, rješavamo financiranje i strateški pristup i vjerujem da će do ugovora doći u prvoj polovici ove godine. Nakon toga je na Županiji i njezinim službama i partnerima postupak pristupanja poslu što se tiče građevine, natječaja i svega ostaloga", zaključio je ministar. 

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević podsjetio je kako su prošli tjedan primili kompletnu opremu, prvi instruktori su sve pregledali te se očekuje do početka sezone sve staviti u funkciju. "Radi se o sofisticiranim uređajima, za koje nam trebaju naravno i educirani instruktori. Za svaki simulator će nam trebati 4-5 instruktora odnosno puta tri, jer morate imati ekipe instruktora za rad po obukama. Ti ljudi već negdje rade te ih treba angažirati van sustava, da dodatnu obuku provode i u Vučevici, te ako ne mogu doći provesti obuku, jer rade svoj posao, moramo im osigurati zamjenu", rekao je Kovačević. 
 

Ante Ivanović, voditelj organizacijskih i međunarodnih poslova, te EU projekata ističe kako se radi o najsofisticiranijoj opremi, poligonu, požarnoj kući itrening galeriji. "Ovdje osim obuke domaćih vatrogasaca, provoditi i obuku stranih vatrogasaca, iz europskih zemalja. Poglavito treninge za gašenje šumskih požara, pa je sve i zamišljeno kao Centar izvrsnosti za šumske požare.  Cilj je edukacija vatrogasaca iz cijele regije u osposobljavanju u više programa. Ujedno smo mi i nastavna baza i za studente FESB-a te forenzike, poglavito za forenziku požara", izjavio je Ivanović.