2. veljače 2024.

SRCE ZA UGANDU: "Budimo velikodušni i pomozimo ljudima u Ugandi"

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u petak navečer u splitskoj dvorani Gripe nazočio je humanitarnom koncertu "Srce za Ugandu", na kojemu su nastupila brojna imena hrvatske duhovne glazbe. Boban je tom prilikom izjavio kako je ponosan na toliki broj mladih ljudi koji je došao podržati ovu humanitarnu akciju. "Za iznos kojega mnogi u jednom mjesecu potroše na stvari koje nisu bitne, jednom djetetu u Ugandi mogu se osigurati materijalna sredstva za cijelu školsku godinu. Pomozimo tim ljudima jer smo svi isti i imamo jednake potrebe. Svi moramo biti velikodušni te pomoći jer ima puno misionara koji daju sve od sebe kako bi pomogli siromašnim ljudima u Ugandi", izjavio je župan.

Splitsko-dalmatinska županija također je pomogla organizaciji ovoga događaja, ali i u humanitarnom smislu je pomogla djecu u Ugandi. Koncert je u potpunosti humanitarnog karaktera te sav prihod ide isključivo za potrebe izgradnje nove misije u Ugandi, mjestu Karamoja. Sveukupno stanovništvo Karamoje procjenjuje se na oko 1,2 milijuna ljudi. To je područje koje je jako sušno, površinom veliko otprilike kao pola Hrvatske. Tek 15 % djece ide u školu, a samo 45 % djece dobiva jedan obrok dnevno.

Na tom području misionar don Jakoslav Banić započinje izgradnju nove misije Gospe Fatimske. Misija uključuje izgradnju pastoralno-edukacijskog centra za djecu i mlade, utočište za najsiromašnije, crkvu, osnovnu školu, dječji vrtić te poljoprivredno dobro. Otvaranje nove misije stanovnicima postaje nada i sigurnost za bolje sutra.