Obavijesti

Don Andrija Ciccarelli i njegovo doba - Znanstveni skup u Pučišćima

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u subotu je u Pučišćima nazočio znanstvenom skupu “Don Andrija Ciccarelli i njegovo doba”. Tom prilikom župan je rekao kako su ovakvi događaji važni zbog generacija koje dolaze. “Jako je bitno da ovakve znanstvene skupove održavaju lokalne zajednice za poznate i znamenite ljude s njihova područja. 
Bitno je to zbog mladih generacija! Ako znamo da i Pučišća i Splitsko-dalmatinska županija imaju svetog Jeronima kao svog zaštitnika, onda je poveznica kristalno jasna. 
Don Andrija je za svoje 64 godine života stvorio toliki opus znanstvenih radova i dijela. 
I po naravi je bio sličan svetom Jeronimu jer je i on stajao iza svojih stavova neovisno tko mu je pregovarač bio s druge strane”, poručio je župan. 

Načelnik Općine Pučišća Marino Kaštelan ističe kako ovaj skup ima nacionalni značaj koji potvrđuje desetak sudionika, akademika, profesora i doktora znanosti, koji su ponajbolji stručnjaci iz područja povijesti, osobito one crkvene. “Ponosni smo što smo biografskom izložbom, današnjim skupom i svečanom akademijom uspjeli dostojno obilježiti ovu veliku godišnjicu 200 godina od smrti ovog nevjerojatnog čovjeka. Sutra će se nakon koncelebrirane svete mise koju predvodi nadbiskup Eterović otkriti i spomen ploča kao trajni znamen naše zahvalnosti zaslužnom župniku”, rekao je načelnik. 

Župnik u Pučišćima don Ivica Huljev rekao je kako se kroz sve ove događaje na poseban način želi odužiti jednom velikom pučiškom svećeniku, prepoznatljivom po povijesnoj zauzetosti u svome vremenu. “On je ostavio trag skupljajući stare dokumente kako bi očuvao sjećanja za sljedeće generacije. Don Andrija je na poseban način u današnjem vremenu veoma izazovan lik”, rekao je don Ivica Huljev.

Stožer civilne zaštite SDŽ