Obavijesti

Francuski veleposlanik posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju

Francuski veleposlanik posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju

Dana 25. listopada upriličeno je primanje za veleposlanika Francuske u Republici Hrvatskoj Jérômea Pasquiera. Riječi dobrodošlice visokim gostima uputio je župan Ante Sanader. Veleposlanik kako je sa radošću zaključio kako je Splitsko-dalmatinska županija najaktivnija po pitanju suradnje sa pojedinim regijama u Francuskoj o čemu svjedoči i skoro potpisivanje Sporazuma i suradnji između Departmenta Herault i Splitsko-dalmatinske županije. Naglasio je kako se nada da će i ovaj Sporazum doprinijeti čvršćoj i plodonosnijoj suradnji, posebice na polju kulture i sveučilišta, za što su posebno zainteresirani.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar pozdravljajući goste naglasio je kako je odluka o prihvaćanju Sporazuma o suradnji francuske regije Herlaut i naše Županije u Skupštini jednoglasno prihvaćena. Sapunar je istakao kako Županija stoji na raspolaganju za razvoj suradnji za koju ima potencijala.

Župan je iznio četiri točke suradnje. Jačanje prijateljstva kroz Hrvatsko-francusko društvo u Splitu, te suradnja, ne samo na državnoj razini, već suradnja s regijama, neposredno. Jačanje sveučilišne suradnje, obzirom da je Splitsko-dalmatinska županija u svojoj strategiji razvoja kao važnu točku istaknula razvoj sveučilišta. „Očekujemo i potporu i suradnju za projekte koji su kandidirani za strukturne Fondove EU „, kazao je župan. Kao četvrtu točku župan je istaknuo gospodarstvo. Svoju budućnost, između ostalog gradimo na važnom segmentu stranih ulaganja kroz naše gospodarske zone, kazao je župan. Također, upoznao je francusku delegaciju sa mogućnošću ulaganja u Tehnologijski park, koji će biti izgrađen po uzoru na jedan francuski. Sa programom koji će biti organiziran prigodom potpisivanja Sporazuma idućeg mjeseca goste je upoznao zamjenik župana Visko Haladić. U pratnji veleposlanika Pasquiera bili su članovi veleposlanstva: Philippe Colombani, šef Ureda za ekonomske poslove, Jean Marc Cassam-Chenai, savjetnik za kulturne poslove, te Corine Crespel, prva tajnica Veleposlanstva.                                                                                Ana-Marija Škorić

Stožer civilne zaštite SDŽ