Obavijesti

„HRVATSKA U MALOM“ NA 81. ZAGREBAČKOM VELESAJMU

Zbog međunarodnih obveza predsjednika Republike Stjepana Mesića, Sajam je otvorio njegov osobni izaslanik gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Direktor ZV-a Davorin Spevec u svom je pozdravnom govoru istaknuo regionalni i globalni značaj najveće gospodarske izložbe u ovom dijelu Europe na kojoj će se ove godine predstaviti 1750 izlagača iz  40 zemalja svijeta. Koncepcijski novitet ovogodišnjeg Sajma  je izostanak zemlje partnera što će, prema mišljenju uprave ZV-a, ostaviti više prostora i mogućnosti za prezentaciju i promociju nacionalnog gospodarskog, kulturnog i turističkog blaga.
Program prvog dana Sajma nastavljen je otvaranjem izložbe proizvoda i usluga ruralnog područja – „Eko-Etno Hrvatska 2005.“ Ova se manifestacija održava već treću godinu u organizaciji Hrvatskog farmera d.d. i ZV-a a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.
Ove godine će na Projektu sudjelovati 14 županija i Grad Zagreb koji će svoje autentične proizvode i usluge javnosti predstaviti na izložbenim prostorima uređenim u tradicijskom stilu. Osim izložbenog prostora održat će se i brojna znanstveno-stručna i zabavna događanja, a svaku županiju sudionicu posebno će predstaviti njen župan/županica.

Iako Splitsko-dalmatinska županija ove godine ne sudjeluje na Sajmu, nazočnost zamjenice župana Anđelke Vuko pokazuje otvorenost  Županije za  suradnju s drugim sredinama u domovini i interes za aktualna događanja na gospodarsko-razvojnom planu hrvatskih regija. Zamjenica Vuko sastala se s ministrom poljoprivrede  Petrom Čobankovićem, predsjednicom organizacijskog odbora EEH-a Dijanom Katicom, te brojnim kolegama iz političkog i gospodarskog miljea s kojima je razmijenila korisna iskustva i otvorila mogućnost suradnje.

                                                                                         Ana Đeldum

Stožer civilne zaštite SDŽ