Obavijesti

IZVJEŠĆE S RADNOG SASTANKA O BRIZI MLADIH TE SKRBI O DJECI BEZ ODGOVARAJUĆE RODITELJSKE SKRBI U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJII ZA MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I

Dana 21. ožujka 2011. godine u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije održan je sastanak na temu mentalnog zdravlja djece i mladih (Poliklinika za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju) i brige za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sastanak je organizirao Savjet mladih SDŽ povodom realizacije zaključka vezanog na gore spomenute teme. Na sastanku su u ime Splitsko-dalmatinske županije bili: Helena Bandalović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Diana Luetić, savjetnica za zdravstvo i socijalnu skrb pri Upravnom odjelu, Ljubica Boban, savjetnica za zdravstvo i socijalnu skrb pri Upravnom odjelu, dr. Ivana Šegvić, ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju i Vide Popović, savjetnik Župana za studentska pitanja. Na radnom sastanku također su prisustvovale i osobe koje se u svoje ime, a i u ime svojih organizacija aktivno bave ovom problematikom: Divna Latković, Centar za socijalnu skrb Split, Senka Klarić, u ime projekta "Dobri ljudi-djeci Maestrala", Inga Čavrlj, vijećnica Županijske skupštine, Toni Maglica, predstojnik podružnice doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Kaštelima "Miljenko i Dobrila", Srđan Gjurković, vijećnik Županijske skupštine, Edita Maretić, ravnateljica doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Maestral", dr. Silvana Krnić, dječji psihijatar, Ana Pezo, savjetnica pravobraniteljice za djecu – samostalna izvršiteljica za Split, dr. Željka Karin, voditeljica Savjetovališta za djecu s poteškoćama u učenju i ponašanju pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, predstavnica udruge za inkluziju "Lastavice" te članovi i članica Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije.

Zaključeno je kako stanje u Splitsko-dalmatinsko županiji, a i šire, glede mentalnog zdravlja djece i mladeži nije zadovoljavajuće te je najbolje i jedino potpuno rješenje otvaranje odjela Dječje psihijatrije pri Kliničko bolničkom centru Split i uključivanje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u rješavanje ovog akutnog problema, a posebno činjenice da djeca moraju ići na vještačenje u Zagreb.

Bez obzira na spomenute činjenice, Splitsko-dalmatinska županija nastoji doprinijeti poboljšanju postojeće situacije pa je stoga od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo zatražila i dobila studiju o broju korisnika i stanju u pružanju usluga vezanih za mentalno zdravlje djece i mladeži (do 19. godine života), u suradnji s gradom Splitom pronašla sredstva za financiranje još jednog tima za krizne situacije i uključila projekt proširenja Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju u plan Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za iduću godinu kako bi u roku od 3 - 4 godine, a koliko je i potrebno za pribavljanje sve dokumentacije i realizaciju projekta, osigurala adekvatne prostorije u kojima bi se stručnjaci brinuli o mentalnom zdravlju mladih i djece. Županija se također uključila i u projekt "Dobri ljudi-djeci Maestrala", osiguravajući sredstva za 4 police životnog osiguranja, kako bi na neki način osigurala sigurniji početak samostalnog života korisnicima doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te se u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje uključila u projekt zapošljavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Nažalost, Županija trenutno nije u mogućnosti prihvatiti, zbog ograničenih sredstava i pravedne raspodjele proračunskih sredstava, projekt subvencioniranja smještaja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeci sa smetnjama u razvoju. Međutim, voditi će računa i o tom problemu te u budućnosti nastojati na bilo koji način olakšati osamostaljenje tim mladim osobama.

Stožer civilne zaštite SDŽ