Obavijesti

Mađarski veleposlanik u Županiji

Veleposlanik Republike Mađarske dr.sc. Iván Gábor posjetio je 26. svibnja Splitsko-dalmatinsku županiju. Župan Ante Sanader izrazio uz riječi dobrodošlice svoju zahvalu Mađarskoj i njenom narodu na podršci koju pružaju našoj zemlji, u ovim ključnim trenutcima ulaska RH u EU, ali i na onoj koju su joj pružali do sada. Osim kontakata i suradnje između hrvatskih i mađarskih gradova i općina, postoje i one kulturne, ali i sportske.

Također, kazao je župan, vrlo je aktivna i zajednica mađara u Splitu. Sve ovo razlog je za dobrodošlicu i za sastanak na ovakvoj razini. Župan je istaknuo kako naše dvije države dijele sličnu prošlost, osobito se to odnosi na razdoblje komunizma, te probleme u gospodarstvu i pravosuđu. Ali sito tako, kazao je župan, spremni smo prilagoditi se modernoj Europi i njenim stečevinama, gdje i pripadamo. Župan je upoznao veleposlanika i njegove suradnike sa mogućnostima ulaganja u SDŽ, posebice sa uvjetima ulaganja u budući Tehnologijski park u Vučevici.

Veleposlanik je potvrdio kako se između dviju zemalja osjeća veliko prijateljstvo. Naglasio je kako kao veleposlanik, u ovom važnom razdoblju za Hrvatsku osjeća da ima poseban zadatak, obzirom da je Mađarska predsjedavajuća zemlja EU, te istaknuo kako i obični ljudi u Mađarskoj, kao i oni na vrhu države osjećaju Hrvatsku kao europsku zemlju. Dokaz je tome i velik broj mađara koji ljetuju na našoj obali. Čak njih 90 tisuća ljetuje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kazao je počasni konzul Mađarske u Splitu Ivo Staničić. Također, velik broj mađara posjeduje nekretnine u našoj županiji, što dokazuje kako je centralna Dalmacija omiljeno odredište mađarskih turista. Upravo zbog toga, kroz srpanj i kolovoz Mađarska već nekoliko godina imenuje još jednog konzula za ispomoć kroz ovih ljetnih mjeseci.

Veleposlanika Gábora u ime Županijske skupštine pozdravio je predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar. Kazao je kako naša Županija ima veliki potencijal za gospodarski razvoj i ali i razvoj u drugim segmentima, te da smo otvoreni za svaku suradnju. U pratnji veleposlanika bio je osim počasnog konzula Ive Staničića i zamjenik šefa misije Zóltan József Magyar.

Stožer civilne zaštite SDŽ