Obavijesti

Ministrica Marija Vučković sa županom Blaženkom Bobanom otvorila dječji vrtić u općini Podbablje

 

Prigodom otvaranja dječjeg vrtića, danas u Podbablju, župan Blaženko Boban je pozdravljajući okupljene zahvalio načelniku Karinu na dovršetku ovoga važnog projekta za općinu Podbablje i Vladi RH na potpori ne samo za ovaj nego i za druge brojne projekte na području SD županije:

-Lijepo je imati autocestu i brze ceste, širokopojasni Internet, zgrade i opremu, ali ako za deset-dvadeset godina u prelijepim mjestima naše Zagore ne bude čovjeka, ako ne bude novih brojnih obitelji, uzalud nam sva infrastruktura i sva čuda tehnike – kazao je župan Boban, koji doslovce u svakom govoru spomene potrebu učinkovitih demografskih mjera kao prioritet svih prioriteta za sve razine vlasti. – Tri su preduvjeta za povratak mladih i stvaranje brojnijih obitelji u rubnim područjima županije: Izgradnja kuće ili stana, smještaj mladih obitelji, što Županija podupire kroz projekt Tu je tvoj dom; Izgradnja dječjih vrtića, predškolskih i školskih ustanova, na čemu radimo zajedno u sinergiji s općinskim i državnim vlastima te otvaranje novih radnih mjesta kroz stvaranje poduzetničke klime, privlačenjem investicija i poticanjem samozapošljavanja. Zato sam radostan što ćemo na području županije uz svesrdnu potporu Vlade RH i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izgraditi još 19 dječjih vrtića te iz istog programa još 4 vatrogasna doma i neke nerazvrstane ceste. Uskoro će se u ovim prostorima čuti radost skoro stotinu djece, što vrtićke što predškolske dobi.Mogli ste ovih dana negdje pročitati analizu iz koje se vidi kako je demografski žilava Imotska krajina. Imotski je jedan od tri grada s područja naše županije među deset gradova iz cijele RH koji imaju prirodni prirast. Zato možemo reći da je ova potpora Ministarstva poljoprivrede došla na pravu adresu i da u Imostku krajinu treba i vrijedi ulagati - zaključio je župan.

Minsitrica poljoprivrede Marija Vučković je kazala kako je ovaj dječji vrtić važan objekt za općinu Podbablje i Splitsko-dalmatinsku žuapaniju: - Nema života u ovim našim prelijepim krajevima bez ovakbih objekata u funkciji mladih obitelji. Iz Programa ruralnog razvoja, izdvojili smo 988 tisuća eura, što je maksimalni iznos kada je riječ o društvenoj infrastrukturi, a na području SDŽ ćemo dodijeliti još 25 milijun aeura za izgradnju ili obvnovu 19 dječjih vrtića, 4 vatrogasna doma i neke nerazvrstane ceste. Kada nas pitaju kako i zašto ovo Ministarstvo financira ovakve projekte, onda im kažem: naš primarni cilj jest obnoviti poljoprivrednu djelatnost, motivirati mlade za preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava a za to je važan razvoj ruralnih prostora - kazala je ministrica te dodala: - Potrebna nam je, rekla bih, pozitivna diskrimancija ruralnih sredina jer one jesu čuvari naših najvažnijih resursa, izvor zdrave hrane i prostor za razvoj obnovljivih izvora energije. Zbog svega toga kroz ovo Ministarstvo ulažemo i u dječje vrtiće, u nerazvrstane ceste, u obnovljive izvore ali i u mrežu širokopojasnog interneta kako bismo uhvatili korak s procesom digitalne preobrazbe poljoprivrede - objašnjavala je ministrica.

Načelnik općine Podbablje, Ivan Karin je zahvalio županu i županiji na kontinuiranoj potpori, minsitrici Vučković i ministarstvu poljoprivrede kao i cijeloj Vladi RH što ne zaboravljaju ove krajeve koji uistinu imaju potencijal za daljni razvoj poljoprivrede, turizma kao i drugih privrednih djelatnosti. Od ukupno 226 djece jaslićke i predškolske djece, ovaj vrtić kojega danas otvaramo, će primiti stotinjak djece. Općina Podbablje sufinancira rad vrtića u dvije susjedne općine, popodnevni boravak za svojih 52 djece. Raduje nas da od ukupno 4.500 stanovnika općine Podstrana  možemo govoriti o brojci od 400 djece predškolske i školske dobi, što je naše najveće bogatstvo. Zato općina čini sve što može u svojim mogućnostima, od porodiljnih nadoknada, preko učeničkih do studentskih stipendija i drugih načina pomoći brojnim obiteljima, kako bi osigurali sve preduvjete za njihov opstanak i ugodniji život na području općine Podbablje. Na ovaj objekt vrijedan 2 milijun aeura smo čekali skoro 6 godina, te smo tim više zadovoljni njegovim dovršetkom, kazao je načelnik Karin.

Stožer civilne zaštite SDŽ