Obavijesti

Obilježen Dan pomoraca i blagdan sv. Nikole zaštitnika pomoraca

Na Jadrolinijinom trajektu "Jadran" obilježen je 6. prosinca Dan pomoraca i blagdan sv. Nikole zaštitnika pomoraca.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader pozvao je Vladu RH na nova ulaganja u pomorsku ekonomiju, te je uputio apel za spas brodogradnje. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ovom prilikom je kazao: „- Život pomoraca nikad nije bio lagan. Ni kada su plovili samo na jedra, ni danas kada tehnologija napreduje iz dana u dan, život pomorca obilježavaju samo dvije stvari: borba sa čudima mora i život daleko od obitelji“. U salonu “Jadrana” Ministarstvo mora dodijelilo je i priznanja zaslužnim pojedincima i brodarima u više kategorija: za razvitak pomorskog brodarstva, zaštitu morskog okoliša, traganje i spašavanje na moru, te kategoriju unaprjeđenja službe i pomorske kulture. Osim dubrovačke “Atlantske plovidbe”, priznanje za razvoj pomorske privrede dobio je i splitski “Jadroplov”. U okviru svečanosti potpisani su i ugovori o novim državnim subvencijama privatnim brodarima za obnovu i rekonstrukciju putničko-izletničke flote do 2012. godine. Riječ je o 4 milijuna kuna za novih osam brodova i rekonstrukcije tri starija broda.

Na novom trajektu domaćeg putničkog brodara, osim ministra Kalmete i predstavnika Splitsko-dalmatinske županije župana Ante Sanadera i predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara, okupili su se čelni ljudi resornog ministarstva, pomorskih institucija, “Brodosplita”, udruge splitskih kapetana i strojara, te predstavnici lučkih kapetanija od Istre do Dubrovnika, zatim predstavnici HRM-a i Obalne straže.
Sa palube novog školskog jedrenjaka “Kraljica mora”, ispred splitske Gradske luke u more je ministar Kalmeta bacio je vijenac u znak sjećanja na sve poginule pomorce.


                                                                                              A.-M. Škorić

Stožer civilne zaštite SDŽ