Obavijesti

Održan okrugli stol povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije povodom 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizirao je okrugli stol na temu Nasilje nad ženama – jesu li zakon i institucije djelotvorni u zaštiti žrtava.

 

 

Okruglom stolu nazočili su stručnjaci iz socijalnih, zdravstvenih, prosvjetnih, pravosudnih i drugih relevantnih institucija, organizacija civilnog društva i medija.

Okrugli stol otvorila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Ivanka Luetić Boban, te istakla kako je cilj ovog okruglog stola vidjeti do kuda se došlo sa primjenom Protokola o postupanju slučaju nasilja u obitelji, donesenog 2005. godine od strane Vlade RH. Trebali bi se donijeti određeni zaključi o tome do kuda se došlo sa obvezama nadležnih tijela kojima RH štiti prava žena izloženih nasilju, kazala je predsjednica Luetić Boban. Jadranka Luketin, sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu kazala je kako je sve više primjera nasilja u obitelji, te kako sve više djece strada, a istaknula je, obraćajući se nazočnim predstavnicima medija da je vrlo važno kako će se ova problematika prezentirati. Veljan Radojković, član Županijskog povjerenstva i koordinator za ravnopravnost spolova u Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji kazao je kako su u svim, osim jednog grada u Županiji osnovana Povjerenstva, ali da ona ne bi trebala ostati kao formalna, već bi trebala biti aktivna. U tom smislu potrebno je vršiti edukaciju, te održavati okrugle stolove kao što je i ovaj danas održan, a sve u cilju smanjenja ove pošasti, naglasio je Radojković. 

 

 

Izvješće o stanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji po pitanju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama podnio je Stipe Jagnjić, voditelj Odsjeka maloljetničke delikvencije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Po svim rezultatima bilježi se blagi pad nasilja. Tako je u protekloj godini zabilježeno 1510 počinitelja kaznenog djela, a u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 650 kaznenih prijava. Ovaj blagi pad nasilja koji se bilježi pokazatelj je da su sve nadležne institucije počele intenzivno raditi na ovom pitanju, naglasio je Jagnjić.

 

 

Također je istaknuto kako je u Republici Hrvatskoj prva mjera fizičke zaštite kao mjere zaštite žrtve u slučaju obiteljskog nasilja donesena  upravo od strane Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Jagnjić je upoznao sudionike okruglog stola i o ostalim mjerama zaštite i opreza propisanih zakonom.

U Republici Hrvatskoj Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama proglašen je prije tri godine u spomen na trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je bivši policajac Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković

 

 

                                                                                           Ana-Marija Škorić

 

 

 

Stožer civilne zaštite SDŽ