Obavijesti

Održana svečana sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika obilježen je 14. travnja Dan splitsko-dalmatinske županije.

Ovom prilikom dodijeljene su i Županijske nagrade najzaslužnijima. Tako su nagrade za životno djelo dobili: Ratomr Kliškić, prof.fra Vicko Kapitanović, te prof. Ivna Bućan. Osobne nagrade primili su: Mate Smolčić, fra Mirko Marić, prof. Elza Jurun i Duško Božinović, dok su skupne nagrade zaslužili Županijski školski savez športa, Udruga veterana 4. gardijske brigade, Klub dobrovoljnih davatelja krvi „Brodosplit“, Humanitarna udruga „Ivan Merz - Split“ i HNK „Hajduk“. Nagrađenima, predstavnicima gradova i općina, te drugim gostima iz svjetovnog i crkvenog života županije prigodnim riječima obratili su se predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar i župan Ante Sanader.

Čestitajući nagrađenim predsjednik Skupštine Sapunar kazao je kako se u današnjim vremenima pred vijećnicima našao niz zahtjevnih pitanja. „Njihovim rješavanjem nastojali smo pobijediti slabost današnjeg gospodarskog stanja. Financijska kriza ograničila je i usporila razvoj na području naše Županije, ali nije ga zaustavila“, naglasio je Sapunar. Podsjetio je i na bogatu prošlost Županije: „Ostavština naših starih svjedoči stoljetnu opstojnost i pruža priliku da Europi predstavimo svoj identitet, a brojna iskustva pokazuju da se poštovanje zaslužuje samo svojim vrijednostima, a ne dodvoravanjem“.

Prigodnim riječima nagrađenima je čestitao župan Sanader, te se osvrnuo na sadašnji trenutak Županije. „Sudionici smo vremena, za koje je opća ocjena kako su turobna i teška. Mnogo je gorčine, razočaranja, traže se krivci, osuđuju se i prije Suda…Vjerujem kako je, u konačno izvojevanoj prigodi da ustrojimo samostalnu, neovisnu Domovinu Hrvatsku, dosta toga i pošlo krivo. Ali, osobno, ne pristajem na paušalne ocjene, crnilo i pesimizam! Ne prihvaćam nametanje sveopće teze kako nismo niti u stanju nositi se s izazovom izgradnje sustava koje će skrbiti o dobrobiti svakog kutka naše mlade države i svakog njezinog stanovnika“ naglasio je župan. Kazao je kako je Županija ponosna na programe i projekte k, ali smo iznad svega ljude u našoj županiji, koji svojim predanim radom doprinose boljitku i ugledu Splitsko-dalmatinske županije.

U ime nagrađenih zahvalio se prof. fra Vicko Kapetanović, koji je naglasio kako je posebno sretan što je na ovom mjestu, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, koje baštini spomen na naše hrvatske knezove i kraljeve. „I ovo nam je prilika da se sjetimo tko smo i što. Nije sreća u materijalnom bogatstvu, a naša pojedinačna sreća čini zajedničku sreću“, istakao je fra Kapetanović.

Svečanost su popratili županijska protokolarna postrojba Kliški uskoci, te ženska klapa „Ventula“ iz Splita.


                                                           Ana-Marija Škorić

Stožer civilne zaštite SDŽ