Obavijesti

Otvorena likovna kolonija u čast svetog Jeronima

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u petak je ispred crkvice svetoga Jere na Marjanu otvorio likovnu koloniju „Sveti Jeronim“, na kojoj sudjeluju čak 24 umjetnika – slikara i kipara, koji predstavljaju svoj umjetnički prikaz ovoga sveca, zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije. Boban je tom prilikom rekao kako smatra da je to izvrstan početak proslave Dana Splitsko-dalmatinske županije. „Po popisu umjetnika vidi se da je to najbolje što Hrvatska ima. Sve se odvija na ovoj lokaciji smiraja i uistinu je predivan osjećaj biti ovdje“, rekao je te najavio kako će izložba radova nastalih na ovoj koloniji biti otvorena 28. rujna u 11 sati u splitskoj Sveučilišnoj galeriji, a otvorit će ju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Rektor Sveučilišta u Splitu također se osvrnuo na vrhunska umjetnička imena koja sudjeluju u ovom događaju. „To je potvrda onoga što ja često spominjem, a to je da naše Sveučilište stoji iza znanosti, ali i iza umjetnosti kao jedne dodane vrijednosti. Kad pogledate umjetnike diljem Hrvatske, onda vidite da ih je 50 posto s ovoga ovdje područja“, izjavio je rektor Dragan Ljutić.

Poznati hrvatski slikar Zvonimir Mihanović izjavio je da svi događaji u ljudskoj povijesti žive u nadahnućima umjetnika. „Jeronim nam je poznat po tome što je, braneći svoj temperament i svoju naglost rekao 'Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac', ali i po svojoj intelektualnoj razini i po svojoj velikoj, kozmopolitskoj djelatnosti. On je tada svojim prijevodima na latinski jezik slovio jednu kozmopolitsku ujedinjenost“, smatra Mihanović.

Akademik Kažimir Hraste osvrnuo se na prostor na kojemu se odvija ova likovna kolonija. „Nitko ne može napraviti ono što može vjera i ljudski duh. Poticajno je organizirati likovnu koloniju u ovom prostoru, jer su pustinjaci ovdje dolazili tražiti mir, uvjerenje i stav. To isto traže i umjetnici i oni su na istom zadatku“, izjavio je Hraste.

Svoja djela nadahnuta svetim Jeronimom izradit će Goran Balić, Duje Botteri, Nikola Džaja, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Đani Martinić,  Duje Matetić, Matko Mijić,  Dijana Iva Sesartić, Ana Marija Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače,  Vladimir Davidenko, Lili Gluić, Karin Grenc, Ivan Listeš,  Zvonimir Mihanović,  Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Vice Tomasović, Marko Gugić i Frane Šitum.

Organizatori kolonije su Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu i župa Sveti križ, Veli Varoš te su se zahvalili direktoru Park šume Marjan.

 

Stožer civilne zaštite SDŽ