Obavijesti

Predstavljen kartozid Splitsko-dalmatinske županije

Na Trgu Gaje Bulata (kuća Jelaska) u Splitu 29. listopada 2010. godine, postavit se topografska karta ( kartozid) Splitsko-dalmatinske županije u mjerilu 1: 16500.

Kartozid ke izradila Državna geodetska uprava. Tiskana je u jednom komadu, a dimenzijama, 10x12 m, natječe se za najveće u svijetu. Nazočnima se obratio ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić, naglasivši kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja čije županije imaju ovakvu vrstu karte. Župan Ante Sanader kazao je kako se nada da će ova karta služiti „domaćem svitu“, a i turistima kako bi se lakše snalazili po našoj županiji.

Postavljanjem kartozida ( odnosno, topografske karte postavljene kao jumbo-plakat na zidu), Državna geodetska uprava željela je upoznati širu javnost s rezultatima kontinuirane aktivnosti na sređivanju i digitalizaciji podataka o prostoru, od iznimne važnosti za funkcioniranje niza segmenata ljudskog života (turizam, promet, vatrogastvo, vodno gospodarstvo, poljoprivreda, vojni i policijski poslovi...) u redovnim i izvanrednim prilikama. Važno je napomenuti kako je izrada topografskih karata u SFRJ bila isključivo u rukama JNA, odnosno Vojnog geografskog instituta u Beogradu, gdje su i zadržani svi reprodukcijski izvornici te je kartografija mlade države Hrvatske krenula gotovo od ništice.
Projekt izrade nove, digitalne topografske karte Splitsko-dalmatinske županije, promovirane kartozidom na „kući Jelaska“, realiziran je u razdoblju od 2005. do 2008. godine. Za površinu od ukupno 454 035 hektara ili 4 540,35 km2, Državna geodetska uprava, naslonjena na Područni katastarski ured u Splitu, izradila je ukupno 68 listova TK 25 (kratica za standardno mjerilo 1:25000). Troškove projekta, u ukupnom iznosu od 8.909.335,92 kuna (bez PDV-a), Splitsko-dalmatinska županija financirala je s 35% (3.780.000,00 kuna), a ostalo Državna geodetska uprava. Važno je istaknuti kako su se suvlasnici „kuće Jelaska“, za korištenje južne fasade zgrade radi postavljanja kartozida, odrekli naknade na rok od godine dana.
Također, radi priznavanja kartozida u Splitu kao najveće tiskane karte na svijetu, Državna geodetska uprava namjerava pokrenuti postupak kod poznate britanske kuće „Guinness World Records“.

Ovom prilikom ravnatelj Državne geodetske uprave uručio je županu četiri kartografske mape. 

Svečanosti postavljanja nazočili su predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županija Petroslav Sapunar i zamjenik gradonačelnika Grada Splita Jure Šundov.

Svečanost su uveličali orkestar Hrvatske ratne mornarice, članice KUD-a „Jedinstvo, povijesna postrojba Kliških uskoka, te mnogobrojni građani.

Stožer civilne zaštite SDŽ