Obavijesti

Primanje za Ukrajinskog Veleposlanika

Dana 3. svibnja upriličeno je primanje za veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandra Levčenka. Veleposlanika su primili župan Ante Sanader i predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar.

Župan Ante Sanader kazao je kako smo sa Ukrajinom povezani preko Limića, ukrajinaca hrvatskih korijena koji često dolaze u Hrvatsku i u našu Županiju, a povezani su i sa drugim županijama. Župan je istakao kako je imao prilike i osobno upoznati Ukrajinu kao član vatrogasne zajednice, a koja ima dobre kontakte sa onom ukrajinskom. Također, Split prijatelj je sa ukrajinskim gradom Odesom.

Veleposlanika je pozdravio i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar, koji je osim mogućnosti suradnje na sportskom planu, obzirom na veliki razvoj splitskog sveučilišta, predložio i suradnju na nivou sveučilišta kroz zajedničke projekte i razmjenu studenata. Veleposlanik Levčenko zahvalio se na prijemu, te naglasio kako je, u svom mandatu, sebi za zadatak postavio za cilj poboljšanje postojećih, te razvoj i ostvarivanje novih kontakata. Kazao je kako je financijska kriza usporila gospodarsku razmjenu i suradnju, ali također, sa zadovoljstvo istaknuo kako je suradnja kroz turizam svakim danom sve bolja. Veliki broj ukrajinaca odmara se u našoj županiji, a tome je doprinijelo i otvaranje direktne zračne linije između Splita i Kijeva. Velika pažnja, istaknuo je Veleposlanik, pridaje se regionalnoj suradnji, tako da Ukrajina već provodi zajedničke projekte sa hrvatskim županijama. Izrazio je želju da se takav oblik suradnje ostvari i sa Splitsko-dalmatinskom županijom kao najvećom i najutjecajnijom.

Stožer civilne zaštite SDŽ