Obavijesti

PRIOPĆENJE SCZ SDŽ 9.4.2020. (2)

Na današnjoj održanoj pressici Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban se osvrnuo na jučerašnju tiskovnu konferenciju s ministrom zdravstva VIlijem Berošom i ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković i na svoju izjavu kako će postupati po završetku izvida o situaciji koja se dogodila u Domu za starije i nemoćne Split. Istaknuo je: "Nakon konzultacija s ministrom i ministricom dogovoreno je da će Ministarstva formirati jedno zasebno tijelo iz oba resorna ministarstva i donijeti svoje očitovanje na temelju kojih će se donijeti odluka o sankcioniranju onih koji su u ovom lancu, ako jesu, napravili propust." Kako bi Dom nastavio s funkcioniranjem župan Blaženko Boban je imenovao magistricu prava Helenu Bandalović, dosadašnju zamjenicu pročelnice UO za zdravstvo i socijalnu skrb SDŽ, kao povjerenicu Doma za starije i nemoćne Split.

Župan se također osvrnuo na nadolazeće blagdane te zamolio sve sugrađane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera zaštite radi vlastite sigurnosti a i sigurnosti svojih sumještana.

 

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ Željka Karin izjavila je kako je danas, zajedno s ostalim epidemiolozima i ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem obišla Dom za starije i nemoćne Split. Utvrđeno je provođenje epideimoloških mjera te su date daljnje upute za postupanje. Korisnici Doma su dobrog općeg zdravstvenog stanja.

 

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović izjavio je kako se u respiratorno intezivističkom centru hospitalizirana 102 bolesnika a od njih su 52 pozitivna ne infekciju COVID-19. Ostali su u obradi. Njih 7 se nalazi na respitratoru. Što se tiče bolesnike koji su premješteni iz Doma za starije i nemoćne osobe, ukupno ih je premješteno 52 od kojih je 1 u težem kliničkom stanju. Ostali imaju umjerene i blaže simptome. Prosjek godina im je 86 i većina njih je slabije pokretna ili nepokretna te zahtjevaju multidisicipliniranu skrb.

Isto tako, tijekom današnjeg dana djelatnici KBC-a Split će pozvati članove obitelji bolesnika da ih obavijeste o stanju.

Ravnatelj je istaknuo kako je i operiran je prvi bolesnik s akutnim abdomenom i sumnjom na infekciju te je zadržan u obradi.

Naglasio je kako je troje s respiratora odvojeno te vraćeno u svoje županijske bolnice (jedan u Šibenik i dvoje u Dubrovnik). Zahvalio je svim svojim djelatnicima, koji sudjeluju u ovom zahtjevnom i teškom zadatku, svim županijskim službama i kolegama epidemiolozima.

Stožer civilne zaštite 

Splitsko-dalmatinske županije 

Stožer civilne zaštite SDŽ