Obavijesti

Sastanak sa Jadrolinijom i Agencijom za obalni linijski promet

 

Na poziv i pod presjedanjem župana Ante Sanadera, u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije, 17. lipnja 2011., održan je sastanak s dr. sc. Slavkom Lončarom, predsjednikom Uprave „Jadrolinije“, Rijeka i Ivanom Franičevićem, ravnateljem Agencije za obalni linijski pomorski promet. Organiziran je temeljem zaključka sa sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, na prijedlog Veljana Radojkovića, vijećnika SDP-a, o preispitivanju odluke o povećanju sezonske cijene putnih karata Jadrolinije i vraćanju na razinu do 1. lipnja 2011. godine.

Sastanku su se odazvali i Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine SDŽ i Zdravko Mulić, županijski vijećnik SDP-a, u ime odsutnog vijećnika Radojkovića. Sudjelovali su također Mate Ivanković, pročelnik županijskoga Upravnog odjela za pomorstvo i turizam te Ranko Vujčić i Ana Franetović iz županijskoga Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije.

Tom prigodom, predsjednik Uprave Jadrolinije, Lončar i ravnatelj Agencije, Franičević, izvijestili su kako su sezonske cijene prijevoza vozila i putnika na trajektnim linijama, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2011. godine, u cijelosti jednake tarifama iz istog razdoblja lani. Također, sezonske tarife, u prosjeku 20% više od izvansezonskih, na brodovima Jadrolinije primjenjuju se još od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koje se od 1980. godine ne odnose na otočno stanovništvo, za koje je uvedena otočna karta. Nazočnima na sastanku, predočili su usporedbu cijena trajektnog i brzobrodskog prijevoza hrvatskih brodara s onima u Grčkoj i Italiji, gdje je prijevoz, na linijama približno iste udaljenosti i u prkos jeftinijega pogonskog goriva, znatno skuplji nego u Hrvatskoj.  S obzirom na sadašnje troškove brodara Jadrolinije, rada posade, pogonskog goriva, održavanja brodova, koja se obavlja u hrvatskim brodogradilištima, i amortizacije te s obzirom kako se očekuje njihovo povećanje u budućnosti, svakako će se nametnuti potreba dodatnog povećanja cijena putnih karata a nikako smanjenja istih – zaključili su, u svojim izlaganjima, dr. sc. Lončar i kapetan Franičević. Dodali su kako je malo vjerojatno kako su sadašnje cijene prijevoza do otoka visoke za turiste, neovisno domaće ili iz inozemstva, ali priznaju da su iste jedino mogući problem za česta putovanja vikendašima.

Nakon sastanka, organizirane su izjave za medije.

 

Stožer civilne zaštite SDŽ