Obavijesti

SVEČANO OBILJEŽEN DAN SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Povodom 14. travnja Dana Splitsko-dalmatinske županije u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održana je svečana sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Ovom prigodom uručene su nagrade Splitsko-dalmatinske županije. Nagrade je dobilo osam pojedinaca i pet udruga i institucija. Nagrade za životno djelo dobili su: Vicko Šoljan, direktor Međunarodnog prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju, dr. Drago Štambuk, istaknuti pjesnik, liječnik i diplomat, te Ivan Vujević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Pojedinačne nagrade zavrijedili su: Miljenko Grgić, muzikolog, glazbenik, pisac i pedagog, Ivan Kljaković-Gašpić, proslavljeni jedriličar, Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba sa invaliditetom Dalmacije, Karlo Reitober, novinar Radio Splita, Yolanda Tabak Raibaldi, humanitarka. Skupne nagrade dodijeljene su: Eskadrili transportnih helikoptera Divulje, Udruzi Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora- Podružnica SDŽ, glasilu „Imotska krajina“, samostanu „SV.Klare“ Split, te Udruzi „Sanus“ Split.

Čestitajući nagrađenima predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar kazao je kako bogata povijest hrvatskih županija svjedoči da su, od davnina, upravo županije predstavljale najtvrđe bedeme narodne samostalnosti.

„Kako pobijediti, pronaći izlaz iz današnje krize i novim snažnim zamahom krenuti zacrtanim ciljevima – pitanje je na koje svi zajedno – snagom i voljom, znanjem i sposobnošću moramo odgovoriti“, kazao je predsjednik Sapunar, te dodao kako će najbolje oružje u borbi protiv nezaposlenosti i krize biti poduzetnički duh, znanje i mudrost svih snaga. Zahvalio je nagrađenim što su svojim predanim radom dali svoj doprinos identitetu naše županije, te istakao kako treba slijediti njihov primjer i uzeti ih kao putokaz, a sve na dobrobit Splitsko-dalmatinske županije i europske Hrvatske.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio župan Ante Sanader. „Za nama je uskoro godina dana novog mandata. Ali, koji, ovog puta, nosi sa sobom i osobitu težinu, čast i odgovornost, jer ste mi ga neposredno povjerili vi, žitelji naše županije, kojima dugujem zahvalnost, ali i obvezu ispuniti Vaša očekivanja“, kazao je župan. Iako je situacija u zemlji teška, te se u javnosti o županijama govori kao o tek administrativnim jedinicama , bez osobite nadležnosti i ovlasti, župan je naglasio kako usprkos ograničenjima, posebice onim financijskima županije mogu i moraju biti pokretači i servis boljitku svoga kraja. Župan je govorio o brojnim projektima koji će moći smanjiti nezaposlenost, te istakao kako smo prva županija u RH po razvoju gospodarskih zona. Čestitao je svim ovogodišnjim dobitnicima županijskih nagrada u uvjerenju kako će im dodijeljene nagrade biti poticaj za daljnji, još uspješniji rad na dobrobit naše županije.

 


Svečanoj sjednici nazočili su gradonačelnici i načelnici gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije, njihovi zamjenici i suradnici, kao i brojni uglednici iz vjerskog i kulturnog života, te pravosudnih i vojnih institucija.

Svečanost su uveličali Kliški uskoci, koji su ovom prigodom promovirali i protokolarnu postrojbu Splitsko-dalmatinske županije. Na svečanosti su nastupili operni pjevač Ratomir Kliškić, te ženska klapa „Ventula“.

                                                                           Ana-Marija Škorić

Stožer civilne zaštite SDŽ