Obavijesti

Svečano obilježen Dan Splitsko-dalmatinske županije

    Svečanost je upriličena 14. travnja u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, Split. 
    Uzvanicima i ovogodišnjm laureatima se na početku svečane sjednice obratio predsjednik Županijske skupštine Živko Nenadić. Istako je kako je rad saziva ove Skupštine čiji je mandat protekao bio na visokom stupnju tolerancije i uvažavanja, te se nada kako će i idući saziv biti u takvom ozračju. Čestitajući svim Dan Županije zahvalio se svim vijećnicima Županijske skupštine na dosadašnjoj suradnji. Također se osvrnuo na rad Županije, te izdvojio najvažnije projekte i ulaganja u proteklom mandatu.

    Župan Ante Sanader čestitao je svim prisutnima kao i svim žiteljima naše Županije današnji dan i protekle blagdane. Istakao je kako naša Županije velika sredstva usmjerava na razvoj gospodarstva, te tako iz proračuna izdvaja 35% za njegov razvoj. Splitsko-dalmatinska županija na prvom je mjestu u Republici Hrvatskoj po ulaganju u razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Nadalje, naglasio je župan Županija ulaže u radne zone, razvoj poljoprivrede i turizma, komunalne poslove i školstvo. Čestitao je ovogodišnjim dobitnicima županijskih nagrada i povelja, te im zaželio uspješan daljnji rad.
U nastavku svečane Skupštine uručene su Povelje i Nagrade Splitsko-dalmatinske županije.

ovogodišnji laureati

    Za osobite zasluge na humanitarnom području. Povelje su dodijeljene Dušku Božinoviću članu Crvenog križa Supetar Brač i Marinku Buličiću članu Crvenog križa Trogir. Mr. Milivoju Franiću dugogodišnjem umirovljenom turističkom djelatniku Povelja je dodijeljena za osobite zasluge na području turizma. Povelje su dodijeljene prof. Ivici Mlivončiću umirovljenom novinaru i dr. Ivani Prceli hrvatskom povjesničaru za osobite zasluge u publicističkom i znanstveno istraživačkom radu. Dr. Drago Štambuk, liječnik, povjesničar i diplomat Povelju je dobio za osobite zasluge prožimanju triju hrvatskih jezičnih dionica (ča-kaj-što). Povelje su za svoj rad zaslužili Humanitarna udruga Ivan Merz, za poseban doprinos stipendiranju učenika i studenata slabijeg imovnog stanja, Klapa Lučica, Split za poseban doprinos amaterskom stvaralaštvu i klapskom pjevanju, Koordinacija udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije za očuvanju uspomene na poginule hrvatske branitelje i očuvanju digniteta Domovinskog rata, Kuglački klub Marjan iz Splita, za 75 godina uspješnog djelovanja, te Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a iz Splita, za promicanje ronilačkog športa, ekologije te rehabilitacije hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja Domovinskog rata.

dobitni nagrade za životno djelo

    Nagrada Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo dodijeljena je msgr. Anti Juriću, nadbiskupu u miru. Velika uloga nadbiskupa Jurića je u duhovno-pastoralnoj brizi za Nadbiskupiju, graditeljskim pothvatima u izgradnji novih crkava i pastoralnih centara, obnove sjemeništa i gimnazije, izgradnji redovničkih samostana, dječjih vrtića i domova umirovljenika. Najveća zasluga nadbiskupa Jurića zasigurno je dolazak Pape Ivana Pavla II u Split.
Prof. Duško Kečkemet također je zaslužio nagradu za životno djelo. Za hrvatsku kulturu, a posebno za grad Split, otok Brač i Dalmaciju, prof. Kečkemet znanstvenik iznimnog i nezaobilaznog značaja. Ukupna biografija prof. Kečkemeta iznosi 50 knjiga, 150 znanstvenih i oko 1000 popularno-znanstvenih radova, enciklopedijskih natpisa, likovnih kataloga i prikaza izložaba. Kruna njegova rada je upravo tiskana monografija o kiparu Ivanu Rendiću.
Nagrada za životno djelo dodijeljena je i Edi Pezziju koji ove godine slavi 50 godina svojega rada. Kroz dugogodišnji rad profilirao se kao kroničar i komentator ne samo velikih športskih događanja, već je pratio i rad takozvanih „malih klubova“, amatera koji često ostaju iza glavne svene.
Osobne nagrade dobili su: Boris Burić-Gena za doprinos na području i promicanja i očuvanja hrvatske kulturne baštine i identiteta, Marinko Ćavar za dugogodišnji i uspješan rad u novinarstvu, , dr.fra Josip Marcelić za izniman doprinos u promicanju moralnih i društvenih vrednota, prof. Tihomir Radić za cjelokupan znanstveni rad i Sanja Župa za doprinos u promicanju obrazovanja mladih.
Skupne nagrade dodijeljene su: Centru borilačkih športova „Pit Bull“ Split za postignite rezultate i promicanje športa, Dječjem zboru „Srdelice“, Split za doprinos u promicanju kupture, Hrvatskoj gradskoj glazbi Vis za 160 godina djelovanja, Ragbi klubu „Nada“ za 50 godina djelovanja i postignite rezultate na području športa i Zajednici udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije za doprinos u ostvarivanju prava hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata..

u ime nagrađeni zahvalio se msgr. Ante Jurić

        U ime nagrađenih nazočnima se obratio msgr Ante Jurić. U svojim riječima zahvale msgr. Jurić ponajprije se zahvalio Bogu i svojim roditeljima koji su ga odgojili u vjeri, ljudskosti i zdravom rodoljublju. Ističući važost roditeljstva kazao je kako je roditeljstvo danas omalovažavano. Govorio je o lošem utjecaju medija na razvoj i odgoj djece i mladeži. Nada se kako će nagrađeni biti primjer današnjoj djeci i omladini kako treba ići kroz život. U ovakvim ljudima mladi trebaju tražiti ideale, završio je msgr.Jurić. 

                                                                                                Ana-Marija Škorić

Stožer civilne zaštite SDŽ