Obavijesti

U Aržanu otvoren Memorijalni centar Josip Jović

Memorijalni centar Josip Jović otvoren je u nedjelju u Aržanu, u čast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku i prvoj žrtvi Domovinskog rata. Centar je otvorio Josip Jović, nećak prve žrtve Domovinskoga rata. Župan Blaženko Boban podsjetio je kako upravo na današnji dan prije 30 godina Josip Jović krenuo u obranu domovine. „Ovaj sin Imotske krajine iz ovoga krša je krenuo braniti svoj dom, ne pitajući koja je cijena slobode. Upravo zbog njega i njegovih poginulih suboraca moramo poštivati ovo sveto hrvatsko tlo. Ovaj Memorijalni centar ostavljamo generacijama koje dolaze. Ovdje se dolazi u školu života kako bi se vidjelo da sloboda nije pala s neba, a mnogi su svoje živote dali za ono u čemu mi danas uživamo“, poručio je župan. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da žrtva branitelja obvezuje sve, ne samo u izgradnji Memorijalnog centra, nego i da Domovinski rat i u obrazovnom ciklusu, ali i u biću hrvatskog naroda bude temelj svega onoga što su načela kojima nastojimo učiti naše mlade. „Branitelji su nam dali slobodu koja je nezamjenljiva, najvažnija i koja nam je omogućila demokraciju i državu. Spomen na Josipa Jovića ovim Memorijalnim centrom i spomen- sobom će biti referentna točka za brojne koji će se htjeti upoznati sa onim što je Josip dao za Hrvatsku i onim što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku“, rekao je Plenković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je poručio da je 1991.  bila prekretnica u životima mnogih, ali i u povijesti domovine.

„Napadnuti od velikosrpskog agresora, ali vođeni zajedništvom, domoljubljem, predvođeni mudrim političkim vodstvom dr. Franje Tuđmana stali smo u obranu domovine i pobijedili smo. Imali smo oružje koje neprijatelj nije imao, a to je ljubav prema domovini i snaga zajedništva…Pucanj u Josipa Jovića je bio pucanj u Hrvatsku“, rekao je Medved.

Memorijalni centar, koji će prenositi istinu o Josipu Joviću i Domovinskom ratu, financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Cista Provo u iznosu od 896 tisuća eura.
Načelnik Općine Božo Ćubić poručio je da je ovaj centar podignut u čast Josipa Jovića, ali i u čast svih hrvatskih branitelja. „Jedino što u povijesnom kontekstu treba ostati iza nas je istina, a istina je kako su Josip i njegovi suborcima dali svoje živote za naše blagostanje. Zato je i sagrađen ovaj centar, kako bi buduće generacije znale pravu istinu o Domovinskom ratu“, zaključio je. 
Memorijalni centar Josip Jović izgrađen je u neposrednoj blizini nove škole u Aržanu, na 300 četvornih metara, a sadrži komemorativni dio i Spomen dom Josip Jović te druga obilježja i simbole Domovinskog rata, kao i multifunkcionalnu dvoranu. Posjećivat će ga učenici iz cijele Hrvatske kako bi vidjeli gdje je rođen i odrastao junak i prva žrtva u Domovinskom ratu. Centar je dio je kataloga u kojem su Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru i srodne ustanove u Pakracu, Karlovcu i Kninu.

„Kad slušamo poruke onih koji su bili agresori kako danas pokušavaju relativizirati povijesnu istinu, to u nama mora buditi snažan osjećaj i poriv da stalno ponavljamo ono što je povijesna istina, a to je da smo bili žrtva velikosrpske agresije i da smo u tom nametnutom ratu pobijedili“, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Uoči otvorenja Memorijalnog centra na grob Josipa Jovića položeni su vijenci i zapaljene su svijeće. 

Stožer civilne zaštite SDŽ