Obavijesti

U Supetru otvorena ispostava centra "Juraj Bonači"

U utorak je u Supetru otvoren Odjel za pružanje izvaninstitucionalnih usluga Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” iz Splita. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je otvaranje ove ispostave veliki događaj. “Malo koji događaj generirao je ovoliko emocija i čestitam svima koji su pokrenuli i realizirali ovu ideju. Ključna poruka današnjega događaja je uključivost. Ona je temeljna vrijednost jer moramo voditi računa o onima koji su najranjiviji. Povezuje nas ono temeljno kršćansko načelo koje i ovdje dolazi do izražaja, a to je solidarnost. Ova sreća koju smo vidjeli ovdje je nešto što nas sve oplemenjuje”, rekao je Plenković i dodao je kako će uskoro u javno savjetovanje ići Zakon o inkluzivnom dodatku te kako je njegova Vlada u otoke investirala oko 2 milijarde eura. “To je ogromna investicija u renesansu hrvatskih otoka, luka, prometnu i energetsku infrastrukturu te vodno gospodarstvo. Sretan sam što će i ovaj novi sadržaj obogatiti kvalitetu života na Braču”, zaključio je. 

Župan Blaženko Boban podsjetio je kako su Brački pupoljci pokrenuli brojne aktivnosti na otoku Braču, pa i šire. “Uporni su, žele dobro svom otoku i svojoj djeci i zbog toga su nailazili na otvorena vrata. Hvala Bračkim pupoljcima koji su nas naučili strpljenju i uoprnosti. Splitsko-dalmatinska županija spremna je pomoći u realizaciji i drugih obrazovnih projekata ja otoku Braču”, rekao je župan i podsjetio kako je Splitsko-dalmatinska županija za EU fondove u predkandidaturi prijavila ukupno 17 škola, među kojima je i ona na Supetru. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić čestitao je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga, kako je rekao, velikog projekta. “Uz centar i socijalne usluge, od danas na otoku Braču imamo i nova radna mjesta stručnjaka koji će dati sve od sebe da budu podrška najmlađima. Čestitam na 50 godina rada centru Juraj Bonači. Ovdje nećemo stati i imamo nove projekte upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji”, rekao je Piletić. 

 

Saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Danica Baričević istaknula je kako je kao Supetranka iznimno ponosna na svoje sugrađane i čitavu otočnu zajednicu. “Izuzetno je zahtjevno biti roditelj, a imati dijete s poteškoćama je vrlo izazovna situacija. Roditelji su svjesni koliko im je potrebna ruka i pomoć svih nas. Roditelji djece s poteškoćama okupljeni oko Udruge Brački pupoljci godinama aktivno djeluju pokazujući kako snažno utječu na pozitivne promjene i društvu. Osobito je zadovoljstvo moći doprinijeti onima koji pozitivno utječu na najranjivije u našemu društvu. Suradnja s Udrugom Brački pupoljci iznjedrila je puno ideja i projekata, a tako se rodila i ideja o pružanju socijalnih usluga za djecu s razvojnim teškoćama na otoku Braču”, rekla je Baričević. 

Ravnateljica Centra Snježana Čotić istaknula je kako je ovo moderna ustanova, koja je dosegnula najviše standarde pružanja socijalnih usluga. “Naš osnivač je Republika Hrvatska i pružamo široku lepezu socijalnih usluga za više od 650 djece. Djelujemo na 7 lokacija i imamo ukupno 10 odjela”, podsjetila je ravnateljica. Dodala je kako su pokrenute nove usluge poput stambenih jedinica u Splitu i Makarskoj te su korisnicima koji su od rođenja bili u njihovoj ustanovi sada u novim stanovima pruženi novi, bolji uvjeti sa život. 

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković rekla je kako joj je velika čast danas biti na otvaranju ove ispostave, koja će služiti potrebama djece i roditelja otoka Brača. “Važnost ovoga projekta je još veća kada znamo da je ona rezultat suradnje Ministarstva, Županije, Grada, svih bračkih općina, Crvenoga križa, udruge Brački pupoljci, Centra Juraj Bonači i brojnih drugih sudionika. Veliko hvala svima jer smo na našem otoku postigli jedan veliki standard za našu djecu”, izjavila je Marković. 

Već 35 djece upisano je u bračku ispostavu centra Juraj Bonači i novi zahtjevi i dalje pristižu, a ovo je prva ispostava takve vrste ja hrvatskim otocima.

Stožer civilne zaštite SDŽ