Obavijesti

VELEPOSLANIK SLOVENIJE KOD ŽUPANA SANADERA

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader u čijoj su pratnji bili zamjenici Anđelka Vuko i Luka Brčić, je kazao da ga posebno vežu lijepe uspomene za Sloveniju, te da ima mnogo prijatelja u Sloveniji.

 - Važno je porazgovarati kako razvijati još bolje i dublje veze sa susjednom Republikom Slovenijom. Gdje naći zajedničke interese za suradnju. Odrednica naše Županije je turizam, te u toj oblasti možemo surađivati, rekao je župan Sanader.

 Veleposlanik Slovenije Peter A. Bekeš je jednako tako naglasio potrebu bolje i potpunije suradnje. Veza koja spaja je slovenska zajednica u Hrvatskoj. 

 - Slovenija je u procesu nastajanja države bila sretnija od Hrvatske, bili smo pošteđeni razaranja,  te smo se mogli brže razvijati i stići u Europske integracije. Naši narodi u povijesti nisu ratovali iako smo susjedi, rekao je veleposlanik Bekeš. Ima puno brakova sklopljenih preko granice i prijateljskih veza uz granicu. Iz tiska bi se mogao steći utisak da smo na početku rata, što nije istina. Hrvatska i Slovenija su jedna drugoj jako bitne kao partneri. Imamo dosta (270) zajedničkih  znanstvenih projekata. U oblasti kulture najviše djelatnosti vezano je za Zagreb i Dubrovnik. Tu najviše gostuju naši umjetnici. Sam Split je nama jako važan. Mislimo da ima velike mogućnosti razvoja posebno dolaskom auto-ceste – rekao je na kraju posjeta veleposlanik Bekeš.

               M. Šundov

Stožer civilne zaštite SDŽ