Obavijesti

Zapovjednik 6. Flote Ratne mornarice SAD-a posjetio Županiju

Primanje je upriličeno 2. prosinca. Zapovjednika 6 Flote viceadmirala Harry-a B. Harrisa, Jr, pozdravili su predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar i zamjenik župana Visko Haladić, te mu ukratko prezentirali Splitsko-dalmatinsku županiju.

Viceadmiral je kazao kako je ovo njegov drugi boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te da se od njegove prve posjete, prije 24 godine, puno toga promijenilo. „Vaša gostoljubivost prema američkim vojnicima, posebice pripadnicima mornarice, posebna je“ kazao je viceadmiral Harris, te nastavio kako je zbog te činjenice Hrvatska i Splitsko-dalmatinska županija jedno od najomiljenijih odredišta američkih vojnika.

Svrhe ove posjete Splitu u Hrvatskoj ratnoj mornarici je učvršćivanje suradnje, te planiranje zajedničkih aktivnosti, istakao je zapovjednik Harris. Kao pomorska zemlja, Hrvatska treba imati jaku mornaricu, kako zbog očuvanja pomorskih granica, tako i zbog novih vrsta neprijatelja, kao što su terorizam i razna krijumčarenja, posebice ljudi. Suradnja između američke i hrvatske ratne mornarice je izvrsna, a Hrvatska ratna mornarica u toj suradnji pokazala se kao pouzdan, snažan i respektabilan partner, naglasio je viceadmiral Harris.

Primanju je nazočio i potpredsjednik Županijske skupštine Ante Nosić, a u pratnji zapovjednika 6. Flote Ratne mornarice SAD-a bili su: kapetan korvete John Tobin, član izaslanstva, kapetan korvete Robert Woods, vojnik izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj, Kapetan bojnog broda Marin Stošić, časnik HRM u stalnoj pratnji i bojnik Jurica Vukušić, časnik za vezu HRM. 


                                                                         Ana-Marija Škorić

Stožer civilne zaštite SDŽ