Priopćenja

TRIBINA ZAJEDNICE ALBANACA: "Zahvalni smo Županiji na dobroj suradnji, ovo je nastavak prijateljskih odnosa"


Zajednica Albanaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima jako dobru suradnju sa Županijom i Albanci su poprilično dobro integrirani u društvo, istaknuto je na tribini pod nazivom “Očuvanje identiteta i kulture Albanaca”, kojoj su nazočili župan Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić.

Predsjednik Zajednice Albanaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji Milaim Shukaj navodi kako su im prioritet očuvanje identiteta Albanaca, ali i razvijanje prijateljskih odnosa Hrvata i Albanaca. “Ovdje imamo dosta naših sunarodnjaka koji u Hrvatskoj rade dugi niz godina. Ujedno sam i dragovoljac Domovinskoga rata i osjetio sam potrebu za organizacijom ovakvoga događaja. Imamo odličnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Ovo je nastavak dobroga rada nas Albanaca koji smo se borili, koji ovdje radimo, poštujemo ovu državu i njezine zakone. To je samo nastavak naših prijateljskih odnosa s Hrvatima i Hrvatskom”, istaknuo je Shukaj.

Župan Blaženko Boban naveo je kako su temeljna pitanja kod nacionalnih manjina poznavanje vlastitog identiteta, ali i poštivanje zemlje u kojoj se nalaze. “Tako se stvaraju prijateljstva, ali se i stvara obveza većini da s poštovanjem pristupa toj nacionalnoj manjini. Mi ćemo, kao i do sada, pratiti albansku nacionalnu manjinu u našoj županiji te ćemo im biti potpora za njihove projekte jer su oni blagodat našeg prostora, s obzirom na način života na području Splitsko-dalmatinske županije”, istaknuo je Boban.

Dobrom suradnjom na području kulture i sporta pohvalio se i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Splitu Smajl Begu. “Uspjeli smo se integrirati u najboljem mogućem načinu, a uspjeli smo otvoriti i školu na albanskom jeziku u Kaštelima. Zahvalni smo ravnateljici Osnovne škole Bijaćii i Splitsko-dalmatinskoj županiji na tom činu kojim su nam puno pomogli”, zaključio je Begu.

Stožer civilne zaštite SDŽ