Upute

AMERIČKI RATNI BROD „KAUFFMAN“ PRISTAO U SPLITSKU LUKU

Dobrodošlicu u grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju američkim vojnim časnicima poželjela je zamjenica župana Anđelka Vuko. Susretu su bili nazočni  kapetan fregate i zapovjednik broda Kenneth  A. Krogman, kapetan korvete i izvršni časnik Lawrence M. Schadegg, te satnik Silvije Grgić, časnik za vezu Hrvatske ratne mornarice.
 Tijekom razgovora sa zamjenicom župana Vuko kapetan  Krogman se u ime svoje posade zahvalio na iznimnoj gostoljubivosti kojom su dočekani u Splitu i izrazio zadovoljstvo što će svoju višemjesečnu plovidbu završiti upravo u Hrvatskoj. Posada „Kaufmanna“ u Splitu će boraviti šest dana, a to će vrijeme  provesti odmarajući se i družeći se sa svojim hrvatskim kolegama.
Budući je ovo njihov prvi posjet Hrvatskoj i Splitu, zamjenica Vuko  američkim je časnicima ponajprije uputila riječi dobrodošlice te ih je ukratko upoznala s osnovnim geografskim i gospodarskim značajkama najveće hrvatske županije. Ovom prilikom još se jednom zahvalila na podršci glede ulaska Hrvatske u Nato i Euroatlantske integracije.
Kapetan Krogman je rekao kako je Split iznimno dinamičan grad u kojem se pozitivna energija osjeća doslovno na svakom koraku.

- Vrlo sam sretan što sam ovdje. Hrvatske kolege su nas divno primili. Izvest ćemo nekoliko zajedničkih vježbi i razmijeniti profesionalna iskustva.Osim toga, moja posada se sjajno zabavlja. U Splitu ima toliko toga za vidjeti. Ljudi su srdačni, hrana odlična, a žene prelijepe. Uza sve ljepote Splita, moja se posada ipak najviše oduševila Splićankama. Razloga za povratak dakle ima više nego dovoljno -  kazao je u šaljivom tonu  kapetan Krogman.

                                                                                             Ana Đeldum

Stožer civilne zaštite SDŽ