Upute

Potpisana tri ugovora na programu Interreg IPA CBC Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 -2020

Dana 31.svibnja dvorani Splitsko-dalmatinske županije potpisana su tri ugovora u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

U ovim projektima lider partner je Splitsko-dalmatinska županija. Ugovori obuhvaćaju prekograničnu suradnju u područjima medicine, turizma, ali i kulturne baštine.

Uz ravnateljicu Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnicu Upravljačkog tijela gđu Stellu Arneri, Ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 408.196,80 eura za projekt Sleep Medicine potpisao je dekan Sveučilišta u Splitu Zoran Đogaš, Ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.598.253,00 eura za projekt Adriatic Canyoning potpisao je gradonačelnik Širokog Brijega, Miro Kraljević, a Ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 714.594,99eura za projekt RiTour potpisao je ravnatelj Javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije Jozo Sarač.

Potpisivanju ugovora nazočili su Nikolina Klaić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i Ante Šošić, zamjenik župana.

Projekt Sleep Medicine za cilj ima doprinijeti rješavanju problema nedostatka medicinskih stručnjaka i radnih centara za medicinu spavanja iako postoji raširen problem poremećaja spavanja koji mogu imati značajne posljedice za pogođene osobe, kao i ekonomske i druge posljedice za cijelo društvo. Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci i uz vodećeg partnera projektni partneri su Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Projektom Adriatic Canyoning se želi potaknuti razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije (Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori) – mjesta bogata kulturnom i povijesnom baštinom,koja trenutno nisu dio postojeće turističke ponude, a koje će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Cilj projekta je ove lokacije integrirati u postojeću turističku ponudu s novim i atraktivnim turističkim sadržajem, namijenjenim turistima i posjetiteljima koji žele aktivniji i adrenalinski odmor. Projekt će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera grada Široki Brijeg (BiH), te uz sudjelovanje partnera: grada Obrovca, grada Drniša i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iz Republike Hrvatske, te Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog iz Crne Gore.

Projektom RiTour želi se omogućiti razvoj turističkih destinacija na rijekama Jadro, Buna i Neretva, odnosno povijesnim gradovima Salona (danas Solin), Doclea (danas Podgorica) i Bona (danas Blagaj, Mostar) kroz usklađivanje strateških dokumenata o održivim načelima, izgradnjom kapaciteta ponuđača turističke ponude, stvaranjem prekograničnih turističkih proizvoda, poboljšanjem i valorizacijom zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara; te konačno pravilnim marketingom s krajnjom svrhom povećanja turističkog toka u regiji i poboljšanju socioekonomskog okruženja. Projekt će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te uz sudjelovanje partnera: grada Solina i Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije “More i Krš” iz Republike Hrvatske, grada Mostara i  Turističke zajednice Hercegovačko-Neretvanskog kantona iz BiH, te Turističke organizacije Podgorice iz Crne Gore.

 

Stožer civilne zaštite SDŽ