Upute

Predstavljen projekt obnove groba svetoga Dujma i sarkofaga biskupa Prima


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sudjelovao je na predstavljanju obnove groba svetoga Dujma i sarkofaga biskupa Prima. Radi se o prvoj fazi projekta obnove i stručne prezentacije starokršćanske bazilike s grobljem u Manastirinama, koja je uspješno realizirana. „Splitsko-dalmatinska županija je osigurala 84 tisuće kuna i to su sredstva koja su pomogla pokretanju ovoga projekta. On je od posebnoga značaja“, poručio je Boban i dodao kako će buduće generacije postavljati pitanje što se to radilo na ovom značajnom i svetom lokalitetu.

Nadbiskup u miru monsinjor Marin Barišić naglašava važnost ovoga projekta i same lokacije. „Nismo ni svjesni koliko je ovo važno. Mi mali moment te veličine i važnosti možemo registrirati. Ovo je povijest i budućnost. Ovo su temelji i nadahnuća za nove generacije. Stojimo na ovom najsvetijem mjestu Lijepe naše i vjerujem da ovo treba vrednovati“, poručio je Barišić.

Pročelnik Konzervatorskoga odjela u Splitu Radoslav Bužančić smatra kako je ovo početak jednog velikog restauratorskog zahvata nakon više od stoljeća. „Ovo je najljepši svjetski lokalitet koji se može staviti u red lokaliteta poput Via Appie u Rimu ili Aquileje na sjeveru. U jednom fantastično njegovanom prostoru počinje uređivanje i ponovno restauriranje“, izjavio je Bužančić.

Ovaj projekt pokrenuo je Arheološki muzej u Splitu. Ravnatelj muzeja Ante Jurčević ističe po čemu je grob svetoga Dujma poseban. „Radi se o tipu groba nadsvođene grobnice. Karakterističan je za grobove oko ranokršćanskih crkava. Grob svetoga Dujma ima tri etaže, koje su obložene mramornim oplatama. I podnice tih etaža su mramorne. On je po tome poseban. Iznad groba je sagrađen i jedan pravokutni oltar“, izjavio je Jurčević.

Stožer civilne zaštite SDŽ