Upute

Predstavljeni novi dobitnici međunarodno priznate oznake Kulinarska baština

U dvorani Turističko-ugostiteljske škole Split, 17.05.2017, predstavljeni su novi dobitnici međunarodno priznate oznake KULINARSKA BAŠTINA Splitsko-dalmatinske županije kao dijela CULINARY HERITAGE EUROPE. 

Ovom prigodom predstavljena je i nova turistička ponuda- PUTOVIMA KULINARSKE BAŠTINE. Predstavljanju su nazočili članovi Kulinarske baštine Kujavu i Pomorze iz Poljske i glavni europski koordinator Culinary Heritage Niclas Fjellstrom.

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije, u ovom trenutku, ima 28 članova: restorani, slastičarna, OPG-ovi (medari, uljari, vinari), pršutana, mljekara, prerađivači i prodavači ribe i ribljih proizvoda, hotel, poljoprivredna zadruga, Etno eko sela i konobe. Novih 7 članova, koji su zadovoljili kriterije, dobit će oznaku i pridružiti se broju od 1505 članova iz 44 regije. Udovoljavanjem zadanim uvjetima postaje se članom Culinary Heritage Europe i KULINARSKE BAŠTINE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Znak CULINARY HERITAGE-KULINARSKA BAŠTINA, zaštitni je znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju. Članstvom u „Culinary Heritage", dobiva se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda u turizmu, domaćem i međunarodnom tržištu.

Glavni cilj je oživljavanje i razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih  tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko–turističku ponudu te njihova udružena prezentacija (logo, web, baza podataka i dr.) što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu. Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca ali i demografsku obnovu.

Krajnji cilj u turizmu se može sažeti - ponuditi gostima ono što je raslo u našoj zemlji, pod našim suncem, u našem moru i rijekama i pripremljeno na naš način.

Oznake Kulinarska Baština, dodijelili su pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ Stipe Čogelja, direktor TZ SDŽ Joško Stella, glavni europski koordinator Culinary Heritage Europe Niclas Fjellstrom i koordinatorica projekta Ivanka Luetić Boban.

Novi dobitnici oznake KULINARSKA BAŠTINA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE:

  • HOTEL CORNARO, Split  
  • MIJUKIĆ PROM, Runović
  • ETNO SELO KOKORIĆI, Vrgorac 
  • GASTRO RIBARNICE BRAČ, Split
  • RIBA DRAŽIN, Kaštel Kambelovac
  • DOCI d.o.o, Maovice, Vrlika  
  • OPG GORAN FRANIĆ, Vrgorac

 

Stožer civilne zaštite SDŽ