Upute

U Kaštel Starom otkrivena bista don Filipa Lukasa


Župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić sudjelovali su na otkrivanju biste don Filipa Lukasa ispred crkve svetoga Ivana Krstitelja u Kaštel Starom. Župan Boban rekao je kako je don Filip Lukas posebna osoba u hrvatskom narodu. „Vodio je Maticu hrvatsku, bio je svećenik koji je bio proganjan i osuđen na smrt. Zaštitu mu je u zadnjim danima njegova života pružio Zavod svetoga Jeronima u Rimu. Nama koji obnašamo dužnosti na području Splitsko-dalmatinske županije njegova povezanost sa svetim Jeronimom dodatni je motiv da sve što je on radio za hrvatski narod još više vrednujemo“, izjavio je Boban.

Svečanu svetu misu predvodio je nadbiskup u miru monsinjor Marin Barišić. „Važno je otkriti njegova razmišljanja i znanstvene radove. To je trajno i vjerujem da ćemo to otkrivati pomalo jer on je otkrio ono što je bitno za hrvatski narod“, izjavio je Barišić.

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović podsjetio je kako su Kaštela dala veliki broj svećenika redovnika. „Osim don Filipa dosta nam je poznat i fra Ivo Peran, fra Bernardin Sokol, fra Fulgencije Carev i još niz svećenika. Među njima ima dosta koji su stradali za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata“, podsjetio je Ivanović.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu don Josip Dukić ističe kako je don Filip Lukas prije smrti izrazio želju da ga se vrati u njegovo rodno mjesto, Kaštel Stari. „Ispunili smo njegovu želju zajedno s brojnim institucijama. U rujnu 2021. godine prevezli smo njegovo tijelo iz svetojeronimske grobnice u Rimu. Možemo s ponosom reći da smo mu se danas odužili postavljanjem ove biste“, izjavio je Dukić.

Stožer civilne zaštite SDŽ