Obavijesti

Boban i Butković obišli gradilište najvećeg trening centra za vatrogasce u ovom dijelu Europe

Radovi na Nastavnom regionalnom središtu za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici dobro napreduju, a gradilište su danas obišli župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader. Ovaj objekt, koji je ujedno i najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe, gradi se u sklopu projekta FIRESPILL, koji se provodi u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG Italija - Hrvatska i okuplja 14 partnera iz dvije susjedne zemlje uključujući i Javnu ustanovu RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

"Iznad svega će mi biti drago i bit ću izuzetno sretan kad uskoro ovo stavimo u funkciju. Paralelno ćemo i potpisivati ugovore s pokrajinom Baden-Württemberg, a nadam se uskoro i s Izraelcima oko obuke i treniranja vatrogasaca, s obzirom na to da naši heroji imaju jedno od najboljih iskustava po pitanju šumskih požara", izjavio je župan Blaženko Boban i dodao kako ovaj projekt ima višestruku korist za širu društvenu zajednicu, ali i gospodarstvo. "Gospodarstvenicima također otvaramo prostor jer imaju Bogom dan pristup, a probijanjem tunela Kozjak u Splitu smo za 15-ak minuta", zaključio je Boban.

Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo trenutnim stanjem radova, a i on je istaknuo višestruki pozitivan učinak ovoga projekta za cijeli kraj u kojemu se nalazi. "Čestitam Županiji i Vatrogasnoj zajednici te svima onima koji su pripremili ovaj projekt. Vidim da radovi idu jako dobro i sve ovo je, moram to priznati, jako impresivno. Činjenica je da će ovaj kraj s ovakvim objektom itekako profitirati na brojnim aspektima", izjavio je Butković.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ističe kako će se u ovom objektu osposobljavati vatrogasci iz Hrvatske, ali i iz cijele Europe. "Već danas imamo najave i njemačkih vatrogasaca koji će tijekom ove godine dolaziti na obuku ovdje u Hrvatsku. Veliko hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu Blaženku Bobanu, ali i gospodinu Anti Sanaderu na velikom zalaganju i na svemu što su napravili za hrvatsko vatrogastvo, ali i vatrogasce cijele Europe koji će se sutra ovdje obučavati", rekao je Tucaković.

Iz središta u Vučevici koordinirat će se, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a centar će imati i simulacijske objekte kao i mogućnost organiziranja vježbi, seminara za naprednu obuku te pokaznih vježbi spašavanja civila.

Prizemlje se sastoji od 13 garaža za vatrogasna vozila, svlačionice i sanitarnih čvorova. Na katu će biti 15 četverokrevetnih smještajnih jedinica, odnosno sobe za odmor i učionice, dok je uz istočni dio zgradde smješten vatrogasni toranj povezan s tunelom u podrum zgrade.

Stožer civilne zaštite SDŽ