Obavijesti

DONIJET PRORAČUN ŽUPANIJE ZA 2005. GODINU

Kako je već uobičajeno sjednica, kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine doc. dr. sc. Mihovil Biočić počela je satom vijećničkih pitanja. Vijećnici u postavili pitanja ali i dali svoje komentare o pojedinim aktualnim društvenim događajima. Skupština je jednoglasno prihvatila prijedlog vijećnika Ante Zoričića da se 25 godišnjem studentu Brunu Mrganu kupi lijek Intefon beta vrijedan oko 80 tisuća kuna.
Županijska skupština usvojila je, većinom glasova, poslije rasprave Proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2005. težak oko 300 milijuna kuna.
Županijska skupština prihvatila je amandman HSLS-a da se ukupno osigura oko milijun i 600 tisuća kuna za funkcionalnu obnovu amfiteatra u Solinu, vrijednog spomenika kulture iz antičkog doba. Amfiteatar bi trebalo obnoviti tako da se u njemu mogu održavati kazališne predstave, a ne da ovaj vrijedni kulturni spomenik zaobilaze turisti. (Prijedlog su obrazložili vijećnici Marija Mirat i Antun Nakić). Jednako tako Županijska skupština je uz Proračun prihvatila zaključak (prijedlog dao Miroslav Granić, zamjenik predsjednika Skupštine) kojim se traži od Vlade RH da u roku od pet mjeseci izmjeni provedbene propise koji reguliraju način raspodjele poreza na dobit – tako da se on računa po zaposlenom te da dio pripadne općinama, gradovima i županijama, sukladno mjestu rada zaposlenika.
Predstavljajući  Proračuna za 2005. splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja je, pored ostalog, kazao kako je Proračun težak 300 milijuna kuna ili 40 milijuna eura. Stavili smo ga u službu razvoja i gospodarstva te oko 30 posto sredstava namijenili za infrastrukturne objekte – kazao je župan Peronja i naglasio kako će se u godini ispred nas velika pozornost posvetiti prostoru i zaštiti prostora te zapošljavanju.
Svojom odlukom Županijska skupština osnovala je proračunski fond „Fond za gospodarski razvitak Splitsko-dalmatinske županije“.
Cilj Fonda je poticanje izvoza roba i usluga, razvoja novih proizvoda utemeljenih na znanju, te novih ekološki prihvatljivih tehnologija, veće korištenje obnovljivih izvora energije, izdavanje jamstva za male i srednje poduzetnike.


Marijana Šundov

Stožer civilne zaštite SDŽ