Obavijesti

FRANCUSKI „ KULTURNJACI“ U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Sastanku je bila nazočna Nansi Ivanišević, voditeljica Odsjeka za prosvjetu i kulturu u Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tijekom razgovora istaknuto je prijateljstvo dvaju naroda. Župan Kruno Peronja zahvalio je Francuskoj na potpori našoj zemlji glede ulaska u Europsku Uniju te upoznao goste sa povijesnim i prostornim značajkama Splitsko-dalmatinske županije. On je kazao kako je prošlog ljeta našu Županiju posjetilo oko pola milijuna francuskih turista.
Michel Anthonioz, savjetnik u Francuskom veleposlanstvu je kazao kako im je želja pomoći Hrvatskoj u pristupu Europskoj Uniji i u tom smislu nude konkretne oblike suradnje poput edukacije odvjetnika i policije te pomoći  reforme upravljanja u bolnicama. On je kazao kako u francuskim regijama postoje i fondovi za suvremenu umjetnost koje bi mogli i mi iskoristiti, te kako je oduševljen Dioklecijanovom palačom. U njenim podrumima vidi idealan prostor za postavljanje izložbe moderne umjetnosti, koja bi se mogla financirati iz ovih fondova.
Na sastanku je bilo riječi i o izravnoj suradnji ravnatelja srednjih škola u Hrvatskoj i Francuskoj te osnivanju dvojezičnih odjeljenja u pojedinim školama turističkog i ugostiteljskog usmjerenja.

Marijana Šundov

Stožer civilne zaštite SDŽ