Obavijesti

Radni sastanak Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa županom Bobanom i gradonačelnikom Krstulovićom Oparom

Nakon svečane sjednice GV Makarska i inauguracije rektora splitskog Sveučilišta dr. Dragana Ljutića, predsjednik Vlade Andrej Plenković je sinoć održao predavanje na splitskom pravnom fakultetu, a danas je imao radni sastanak u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

-Uz potrebe izgradnje cestovne infrastrukture, za nas i u Županiji i u gradu Splitu dva su strateška projekta jako bitna: priprema projektne dokumentacije za izgradnju tunela Kozjak i spremnost za početak izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici – kazao je u uvodnoj riječi župan, zahvalivši predsjedniku Vlade i ministrima na redovitoj komunikaciji i izvrsnoj suradnji. Kako je sutra sjednica Vlade u Hvaru povodom 150-te godišnjice organiziranog turizma, župan je istaknuo potrebu bolje mreže zdravstva (ambulante, hitna itd.) za vrijeme sezone kada se broj stanovnika na otocima utrostruči, te potrebu bolje međuotočne povezanosti. Župan je istaknuo i nešto bolju demografsku sliku županije, navodeći podatak da se ove godine rodilo 140 djece više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, te je ponovio što sve Županija čini u području poticanja mladih obitelji i oživljavanja rubnih područja Županije.

Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave je upoznao premijera s brojnim projektima u priobalju i na otocima. - Zadnjih 6 godina uloženo 210 milijuna kuna i da su spremne nove investicije kroz slijedeće 4 godine u iznosu 350 milijuna kuna. Izgradili smo 12 luka, od toga 9 na otocima – kazao je Maroević. Ante Mihanović je ukratko predstavio Ljekarne SDŽ. Predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar je također istaknuo izvrsnu suradnju svih razina vlasti, te je posebno istaknuo odličnu koalicijsku suradnju u gradu i županiji.

Gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara je kazao kako dinamika ostvarenja ciljeva ide zadovoljavajućim tempom, a razgovaralo se i o daljnjem ubrzavanju procesa oko tehnološko-prometnog centra Dračevac i spoja zračne i trajektne luke. -Učinkovitost moje administracije i administracije županije mjerit će se učinkovitošću i izvedbom svih zaključaka koji su doneseni.  Radimo na tome na dnevnoj bazi, na ministarskim razinama smo u stalnim kontaktima, a sama nazočnost premijera, njegov interes i briga za provedbu i funkcioniranje svih zaključaka su jamstvo za ispunjavanje ciljeva- kazao je Krstulović Opara.

-Čestitam gradonačelniku i županu na svemu što rade i planiraju raditi jer samo zajednički možemo odgovoriti na potrebe naših građana. Vlada je promjenama zakona omogućila povrat novca lokalnoj i regionalnoj upravi, jer ste bliže građanima i znate bolje prioritete vaših sugrađana – kazao je predsjednik Vlade, te dodao: - Moramo se riješiti birokratskih zastoja na nekim međurazinama vlasti jer strateški projekti koje ste spomenuli i oni o kojima danas nije bilo riječi, jednostavno ne smiju stajati zbog banalnih razloga. U izjavi za novinare premijer je kazao:     Razgovarali smo o provedbi zaključaka sa sjednice Vlade koja je održana u Splitu 4. svibnja. Vlada pažljivo i pedantno vodi realizaciju tih projekata, od kojih je do sada realizirano 11, dok su ostali u tijeku. Držim važnim da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zajedno s Hrvatskim cestama prione realizaciji zaključaka koji bi trebali riješiti veliku prometnu gužvu u ljetnim mjesecima u Splitu i na prilazima gradu sa zapadne i istočne strane – kazao je predsjednik Vlade, ne štedeći komplimente za rad gradonačelnika, župana i ravnatelje županijskih tvrtki Lučke uprave i Ljekarni. Osvrćući se na sutrašnju sjednicu Vlade u Hvaru, premijer je kazao: -Godišnje se u otoke investira milijardu i 700 milijuna kuna, a novi Zakon o otocima nudi koncepciju pametnih otoka, bolju povezanost i gospodarski razvoj, te lakši život ljudi na otocima.

U pratnji predsjednika Vlade bili su dopredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te Marko Milić, glasnogovornik Vlade i savjetnik ministra obrane, Ivica Ušljebrka. Uz župana i gradonačelnika grada Splita, sastanku su nazočili i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar, saborski zastupnik Ante Bačić, zamjenici župana Luka Brčić i Ante Šošić, ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević i ravnatelj Ljekarni SDŽ, Ante Mihanović. Na kraju sastanka, prije obraćanja medijima, župan je predsjedniku Vlade uručio prigodne poklone među kojima se našao i zadnji broj „Moje županije“ i knjižica sa županijskim programima i poticajima izrađena povodom 25-te godišnjice županije.

Predsjednik Vlade će nakon ovog sastanka otputovati na otok Hvar gdje će sutra biti održana sjednica Vlade, posvećena razvoju hrvatskih otoka, a sudjelovat će i na svečanosti dodjele nagrada Dana hrvatskog turizma te svečanosti dodjele oznake Hrvatski otočni proizvod.

 

 

 

 

Stožer civilne zaštite SDŽ