Obavijesti

Svečano proslavljen Dan grada Makarske

S više od dvadesetak športskih, kulturnih i društvenih događanja kroz cijeli ovaj mjesec, Makarani obilježavaju dane svoga grada.

Svečana proslava Dana grada, u spomen na 24. listopada 1865., kada je u službenu uporabu uveden hrvatski jezik, započela je rano jutros gastro-glazbenim programom nekoliko udruga, a završit će kasno večeras koncertom Domenice Žuvele. Nakon što su odali počast svima koji su zaslužni što danas u slobodi slave ovaj dan, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred središnjim križem na gradskom groblju, potom na spomeniku hrvatskom branitelju i pred spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, gradskim ulicama je krenula promenada Gradske glazbe, a svečana sjednica Gradskog vijeće je održana iza podne, u hotelu Park. Sveta misa za grad je večeras u 19 sati u katedrali sv. Marka.

-Vlada RH je stvorila takav zakonski okvir koji osnažuje sposobnost jedinica lokalne samouprave, te je zahvaljujući jednom od takvih zakona, proračun grada Makarske veći za 3,3 milijuna eura – kazao je u pozdravnom govoru predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković. Govorio je i o konsolidaciji i stabilizaciji državnog proračuna, te o reformi javne uprave rekavši da u tom pravcu  –već krajem ove godine možemo očekivati spajanje državne uprave sa županijama. Osnažit ćemo ulogu Županije kao jedinice područne/regionalne samouprave, kako bi s višim nadležnostima, bolje i kvalitetnije mogla djelovati prema građanima.

Župan Blaženko Boban je, čestitajući Dan grada gradonačelniku Juri Brkanu i njegovim suradnicima, vijećnicima Gradskog vijeća i svim građanima Makarske, nabrojio neka ulaganja Županije na području Makarske te je kazao –Moram na početku istaknuti izvrsnu suradnju s izuzetno agilnom gradskom upravom i gradonačelnikom  Brkanom. Lijepo je čuti za sva ova ulaganja i investicije u cestovnu i komunalnu infrastrukturu, ali ponavljam da je naš prioritet demografija i projekti vezani uz demografiju – kazao je župan Boban te, između ostaloga,  spomenuo nabavu školskih udžbenika za sve osnovnoškolce i jedan novi program, projekt vezan za ruralne dijelove naše županije.

-Županija će sa 60 do 100 tisuća kuna sufinancirati obnovu ili izgradnju kuća mladim obiteljima koji se žele vratiti u svoje domove u dalmatinskoj Zagori, uz jasno propisane uvjete dobivanja tih sredstava – kazao je župan, srdačno pozdravljen od okupljenih.

Stožer civilne zaštite SDŽ