Obavijesti

Svečanom sjednicom županijske Skupštine obilježena 25. godišnjica utemeljenja SD županije

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u petak, 28. rujna, je održana svečana sjednica Županijske skupštine, proslava Dana i 25 godina Splitsko-dalmatinske županije.

Prije svečane sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, župan Blaženko Boban i predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar su na splitskom groblju Lovrinac položili vijence i zapalili svijeće pred središnjim križem i na grobu pokojnog župana Branimira Lukšića.

Nakon himne „Lijepe naše“ i svečane pjesme Županije, u izvedbi basa Bože Župića i sopranistice Alme Mimice, goste i uzvanike su pozdravili predsjednik Skupštine i župan Splitsko-dalmatinske županije.

U pozdravnoj riječ, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, Petroslav Sapunar je pozdravio brojne goste iz središnje državne vlasti, drugih hrvatskih županija i zaslužne poduzetnike i građane, te je istaknuo izvrsnu suradnju Skupštine i izvršne županijske vlasti kao i zajedničku suradnju s lokalnom samoupravom. Sapunar je u kratkim crtama podsjetio na 25 godina županije zahvaliviši svima koji su kroz to vrijeme na bilo koji način doprinijeli uspostavi i funkcioniranju županije kao jedinice područne samouprave, posebno se sjećajući onih kojih nema više među nama i branitelja koji su svoje živote ugradili u tenelje Županije i naše Domovine.

- Prošlost ne smijemo zaboraviti, ali zbog budućnosti ne smijemo ostati njeni zatočenici. Dužni smo svoje osjećaje i djela usmjeriti prema unaprijeđenju života naše zajednice - rekao je Sapunar.

Župan Blaženko Boban je zahvalivši svim prethodnicima koji su obnašali časnu dužnost župana prije njega, kratko podsjetio na izmjene Statuta koje su vijećnici usvojili konsenzusom na sjednici Skupštine 23. listopada 2017. godine, a kojima se 30. rujna, blagdan sv. Jeronima, utvrđuje kao Dan županije. Županije su tijekom 25 godina postojanja potvrdile opravdanost postojanja jedinica područne (regionalne) samouprave te su se dokazale kao „ključ rješenja a ne dio problema uspješne državne tranzicije“ – kazao je župan Boban – te dodao da je došlo vrijeme za stvarnu, fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju države, te još jaču ulogu županija „radi veće transparentnosti rada javne uprave i lakšeg i boljeg uvida građana u trošenje javnog novca“ . Zbog toga je župan sa zamjenicima, pročelnicima, vodstvom Skupštine i vijećnicima, odlučio izići u susret građanima od otoka, priobalja i Zagore, predstavljajući im županijske programe i poticaje u svim većim sredinama županije. Župan je istaknuo demografiju kao temelj na kojemu možemo graditi bolju budućnost, te je u tom smislu spomenuo nabavu besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u svim osnovnim školama kojima je županija osnivač, stipendije za studente iz obitelji s pet i više djece, besplatne karte za željeznički prijevoz za studente u cijeloj Hrvatskoj i slične aktivnosti koje županija poduzima kroz svoje upravne odjele. Posebno su pozdravljene županove riječi da „želi biti župan sviju, zbog čega je i uveo praksu povremenih susreta sa svim načelnicima i gradonačelnicima iz cijele županije, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost“. Župan je ukratko nabrojio najznačajnije projekte koje je županija završila ili pokrenula, što sama iz vlastitih sredstava, što zajedničkim snagama s Vladom RH ili sredstvima iz EU fondova.  Zahvaljujući predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću što je „izmjestio sjednice Vlade iz Zagreba u našu županiju, najprije u svibnju ove godine u Split, i za manje od mjesec dana u gradu Hvaru, povodom 150. godišnjice turizma na Hvaru“, župan je najavio daljnje zajedničke projekte posebno iz područja izgradnje infrastrukture i stvaranja preduvjeta za privlačenje novih investicija posebno za razvoj IT i ICT industrije.

– Siguran sam da zajedničkim djelovanjem, sinergijom lokalne i područne samouprave i Vlade, možemo ostvariti puno više i još bolje rezultate. Zajednički nastavimo raditi na tome da budemo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava – poruka je župana Bobana.

U ime predsjednika Vlade RH, vijećnike i uzvanike je pozdravio izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića, ministar uprave Lovro Kuščević. Skup su pozdravili i prenijeli čestitke predsjednika Hrvatskog Sabora Gorana Jandrokovića, njegov izaslanik, gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović te u ime predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.

Uz njih, gosti svečane sjednice su bili ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, državni tajniciTonči Glavina, Tomo Mihotić i Marija Pletikosa. pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Mario Madunić, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, predstojnica Državne uprave SD županije, doajen konzularnog zbora, visoki dužnosnici HV-a, HRM-a i PU Splitsko-dalmatinske. Izaslanik nadbiskupa Marina Barišića je bio msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Župan Blaženko Boban i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar zaslužnim građanima uručili su nagrade Splitsko-dalmatinske županije.

Nagrade za životno djelo dobili su Cyntija Hansell Bakić, biskup Hvarsko-brački u miru Slobodan Štambuk Anđelko Mrkonjić. Biskup Štambuk se prigodnim govorom zahvalio u ime nagrađenih.

Pojedinačne nagrade dobili su: Ivana JurčevićAna LešinaMirko MatijašVlatko Perković i Vlado Sunko, a skupne nagrade: DVD Dugi Rat, Gradski zbor Brodosplit, Podvodno istraživački klub Mornar, Udruga branitelja veterana Vojne policije  72. bojna i Franjevačka provincija presvetog Otkupitelja.

Glazbenik Oliver Dragojević posmrtno je imenovan počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije. Nagradu je primila njegova supruga Vesna i sin Petar.

Svečani dio sjednice su uljepšala djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“, čiju su izvedbu prigodnog igrokaza i pjesama s naših otoka, priobalja i Zagore, nazočni pozdravili ovacijama.

Stožer civilne zaštite SDŽ