Obavijesti

U splitskom sjemeništu otvoren "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju"

U splitskom sjemeništu, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i još 16 udruga, institucija i jedinica lokalne samouprave, pod pokroviteljstvom predsjednice RH, sinoć je otvoren „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“.
Župan Blaženko Boban istaknuo je da je ponosan jer se sjećanje na Škabrnju i Vukovar na 'najveličanstveniji način' obilježavaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Oslobađanje Hrvatske nije završen posao. Na nama je zadatak, na braniteljima, da pričamo mladim naraštajima što se događalo. Mi moramo organizirati ne samo ovaj tjedan nego se dodatno nasloniti na Benedikta i kroz škole i institucije pričati što je bilo i kako je bilo. Nama koji obnašamo odgovorne dužnosti i Vukovar i Škabrnja moraju biti u mislima kada donosimo odluke jer će tek tada one biti svrsishodne za našu budućnost, u korist hrvatskog čovjeka i na ponos poginulih i branitelja. Kada država bude funkcionirala tako da svaki branitelj kaže da je ponosan za to što se borio, tek tada možemo reći da država ide u pravom smjeru – zaključio je Boban.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da Split, Splitsko-dalmatinska županija i hrvatski jug “punim srcem i plućima baštine svoju povijest i sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje kao sjećanje na ponos. Da bismo ponos i pobjedu učinili živim potrebni su nam ovakvi događaji kao što je ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju- kazao je Krstulović Opara.

Ratni zapovjednik Škabrnje Marko Miljanić izrazio je žaljenje što agresorski velikosrpski počinitelji zločina u Vukovaru i Škabrnji još nisu kažnjeni.
-Hrvatskog čovjek boli nepravda, a nepravda je napravljena time što nitko nije odgovarao za Škabrnju i Vukovar i za trećinu porobljene hrvatske države- rekao je Miljanić. Njega, kaže, najviše boli nepravda što nitko nije odgovarao za Škabrnju i Vukovar, a ispričao je i da je imao priliku likvidirati Ratka Mladića nekoliko dana prije pada Škabrnje.

Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, Vide Popović je istaknuo kako se ne smije dopustiti da se “lažima obmanjuje sve dobro što je napravljeno u Hrvatskoj”.

-Žalosti nas što nitko nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Vukovaru, državi mora biti interes da se zadovolji pravda žrtava. Razumljivo je da Vukovarci ustaju i traže da se kazne oni za koje se zna da su sudjelovali u zločinima u Domovinskom ratu. Prije više od godinu dana uputili smo prijedlog Gradu da jedna ulica u Splitu ponese ime pokojnog vukovarskog branitelja Marku Babića. Nadamo se da će nam uskoro odgovoriti jer je to jedini način da se odužimo Vukovaru – rekao je Vide Popović.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, predstavljena knjiga 'Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991.-1995.' autorice dr. Julije Barunčić Pletikosić.

Stožer civilne zaštite SDŽ