Obavijesti

Usvojen Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama (rebalans) Proračuna Splitsko-dalmatinske županije

Posljednja sjednica županijske Skupštine ove godine  je počela rano jutros (utorak), a vijećnici su se nakon 40 točaka dnevnog reda razišli nakon osam sati donošenja odluka, rasprava, pitanja i odgovora. Vijećnici županijske Skupštine su danas prihvatili rebalans proračuna za 2018. godinu, nakon što su na prethodnoj sjednici usvojili Proračuna za 2019. godinu.

Aktualni sat – pitanja vijećnika

Na pitanje vijećnika o specijalizacijama liječnika odgovorio je Drago Petric, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ. – Prije 4 godine prekinute se specijalizacije, HZZO ih prestao financirati i ta rupa se ne može preskočiti. Sada smo imali natječaj za 15 specijalizacija. U dvije ginekologije u Imotskom i Vrgorcu nitko se nije javio. Nitko ne želi van Splita, čak i periferija Splita je problem. Tek kada je načelnik objavio da će dati 50 tisuća godišnje, javila se kolegica iz Makedonije. Ginekolog iz Makarske je dobio produženje godinu dana. Od plaće liječnika, recimo, ne možete priuštiti život u Makarskoj. Što se tiče pedijatrije tamo, Dom zdravlja je izgubio spor i izgubio specijalizanta – odgovorio je dr. Petric,

Kada ćemo preseliti u novu dvoranu Županijske skupštine SDŽ i kada će biti prihvaćene izmjene prostornog plana, pitao je Mate Martinić (SDP).           – Dožupan Šošić je odgovorio da nova dvorana nije prioritet Županije, što ne znači da projekt ne ide dalje, a pročelnik može odgovoriti do kuda smo stigli s tim. Damir Gabrić je rekao da je napravljena kompletna dokumentacija i nada se da će se kroz dva mjeseca dobiti građevinska dozvola za prostore u bivšoj zgradi Varteksa na Splitu3, nakon čega će biti raspisan natječaj.

Niko Mrčić odgovorio je vezano uz prostorni plan. – Odluka je donesena u travnju ove godine. Uvjeren sam da ni o tom odluci kraj godine nije bio termin za donošenje prostornog plana. Kada se radi dinamika, ona se može procijeniti za dio poslova, osobito za odjele, no unutar postoje dijelovi gdje ne možemo imati upliva. Početkom trećeg mjeseca imali bi uvid i javnu raspravu u prijedlog prostornog plana.

Natalija Rajčić pitala je o minimalnim tehničkim uvjetima plaže Kašjuni. Odgovorio je pročelnik Čogelja: – Županija je uputila dopis gradu Splitu, no odgovor nismo dobili. Ono što znam da za iduću godinu imamo sredstva za uređenje tih plaža. Poslat ćemo požurnicu Gradu Splitu.

Ante Renić pitao je za koncesiju na uvali Bene. – Do sada je trebalo biti plaćeno 7 od 10 rata, a dinamika otplate dosadašnjeg duga nije ni blizu takva. Dug trenutno iznosi 620 tisuća kuna. Stipe Čogelja je odgovorio za uvalu Bene. – Došlo je usporavanja dinamike plaćanja. Županija je poslala opomenu, ako se ne plati po ratama, ide blokada, a ako se ne plati dug automatski ide raskid ugovora. Na drugo Reneićevo pitanje o isplati nagrada zaposlenicima Doma zdravlja za dobar rad, kriterijima i iznosu isplaćenih nagrada, odgovorio je Dr. Petric: -Isplaćene su nagrade u iznosu 2 tisuće kuna, ukupno oko milijun i pol kuna. Da smo mogli, bilo bi i više. Kriterij je bio pozitivno poslovanje bez ikakve pomoći sa strane.

Vedran Lendić je pitao zašto nema pomaka za tunel Ravča i ima li tu politike. Odgovorio je zamjenik župana Ante Šošić. – Tunel Ravča Drvenik je dio projekta povezanost kopna i otoka Hvara. Ta je faza determinirana proračunom RH i HC-a, ali ne možda u mjeri i dinamici koja bi nas zadovoljavala. Što se tiče prijedloga i glasovanja u državnom proračunu, ne bih se referirano. Što se tiče prve faze tog projekta ona obuhvaća izgradnju ceste Jelsa (Poljica) – Sućuraj. SDŽ putem EU fondova počinje izgradnju luku u Sućurju. 2018. u planu nabave HC-a predviđeno je 1,8 milijuna za studiju izvodivosti.

Sljedeće pitanje postavio je Nikola Tokić. – Do kuda je došao projekt ceste Vučevica – Kaštela i što se napravilo oko čvorišta Širina u Solinu? Odgovorio je dožupan Šošić. – Spojna ceste s Kaštelima radit će se u dvije faze. Prvi je spoj autoceste s tunelom Vučevica. To je u planu HC-a, ta je cesta u proračunu RH predviđena za građenje. Druga faza je spojna cesta od južnog kraja tunela na spoj prema Splitu s varijantom tunela. Što se tiče Širine, 22.11. je bilo je otvaranje natječaja.

Marko Vukasović je pitao za rekonstrukciju ceste Tugare – Naklice. Odgovorio je Petar Škorić, ravnatelj ŽUC-a: – Svi čekamo sljedeću godinu da krenu radovi. Kroz naselja planiramo povećati nogostupe, staviti sigurnosne stupove. Želimo stvoriti uvjete da preko Tugara i Naklica osiguramo zaobalni promet, kako bi rasteretili Jadransku magistralu. Od Grada Splita smo zatražili izgradnju zaobilaznice u Žrnovnici, a radovi na rekonstrukciji ceste Strožanac – Žrnovnica se upravo završavaju. Bili su to ogromni napori. Svi koji se budu priključivati neće morati ništa kopati, imamo modernu cestu kojom prolazi 12 do 15 tisuća vozila dnevno i to će nam biti glavni zaobilazni pravac za Omiš.

Ante Šošić je odgovorio za brzu cestu Split – Omiš. – Slijedi objava natječaja za odabir izvođača radova na tunelu preko Cetine. Na nama je da vršimo pritisak na Hrvatske ceste jer želimo riješiti što više projekata na području županije.

Usvojen rebalans Proračuna

Prije podne je većinom glasova županijskih vijećnika prihvaćen rebalans proračuna za 2018. godinu.  Zamjenik župana Ante Šošić izrazio je zadovoljstvo povećanjem prihoda od poreza na dohodak jer je to pokazatelj da je došlo do povećanja zapošljavanja. Šošić je komentirajući rebalans Proračuna odgovorio i na populistička prozivanja nekih saborskih zastupnika u hrvatskom Saboru i u javnosti kako se u Splitsko-dalmatinskoj županiji ništa ne radi, kako nema investicija ni brige o Zagori i otocima, kako se samo svakodnevno iseljavaju mladi.

– Određena sredstva smo dodali na komunali, razjasnili smo da europska sredstva nisu 15 nego 43 milijuna kuna. Velika očekivanja su za iduću godinu kada očekujem više od 100 milijuna eura javnih, županijskih investicija na području naše županije od lučke i cestovne infrastrukture do svih naših razvojnih projekata i programa. Nadam se da ćemo u idućoj godini još povećati apsorpciju iz europskih fondova i neke stvari koje se tiču zašite okoliša i vjerujem da ćemo iduće godine, ali ovo je dobar trend, imamo 22.000 više zaposlenih nego na kraju rujna 2018. godine nego 2014. godine – rekao je Šošić. Danas se iz ministarstva očekuje i povratna informacija vezano uz gradnju tunela Kozjak, a Šošić kaže da će se držati planiranih rokova i da je ciljani početak gradnje 2020. godina. – To je tema koja do petog-šestog mjeseca 2020. godine mora biti završena s izdanom građevinskom dozvolom. U svakom slučaju, građenje počinje sredinom 2020. godine. Obrazložio sam koji su sve cestovni programi i projekti u Planu Hrvatskih cesta, Županije i Vlade. Vučevica je tema koja do ljeta 2020. mora biti gotova. Očekujemo početak građenja u mandatu župana Bobana, sukladno onom što smo cijelo vrijeme komunicirali. Imamo redovite mjesečne sastanke i konzultacije s Vladom, neke stvari smo uspjeli izlobirati, ali to je naš posao. Nitko ne treba dobivati medalje časti niti jako zvoniti kako se zvonilo prethodnih dana u Saboru, a istovremeno ne glasovati za županijskih milijardu kuna projekata. 870 milijuna kuna A1, spoj s tunelom na kaštelansku cestu, plus 250 milijuna Split – Omiš, to je od krupnih stvari. Za to saborski zastupnici MOST-a nisu glasovali, a problematizirali su amandmane u visini od 22 milijuna kuna koji su već uključeni u plan Hrvatskih cesta i realizaciju, prema tome, to je smiješno.

U daljnjem tijeku sjednice za zabilježiti je da je Ivan Gabelica, koji je kroz više mandata uspješno vodio Javnu ustanovu More i krš, na vlastiti zahtjev razriješen s mjesta ravnatelja a za v.d.ravnatelja je izabran Domagoj Lažeta, također dugogodišnji djelatnik ove ustanove. Gabelica ostaje djelatnik ove županijske ustanove.

Izvješće o radu Savjeta mladih SDŽ je podnio predsjednik Savjeta, student 4. godine prava, Josip Perkušić.


Među ostalim važnijim točkama, donijeta je odluka o osnutku Javne ustanove Učilište Centar izvrsnosti SDŽ - ustanova za obrazovanje odraslih, a za v. d. ravnatelja ustanove je izabran Ivica Zelić. Tako je Splitsko-dalmatinska županija postala prva u Hrvatskoj koja se odlučila na taj korak. 

- Ustanova će provoditi formalne i neformalne oblike obrazovanja kroz programe koji će biti certificirani od strane ministarstva i radit će s darovitim učenicima. Iskoristili smo iskustva zapadnih zemalja koje su otišle puno dalje od Hrvatske i koje od najranije dobi rade na prepoznavanju takvih učenika i radu s njima. Naš trajni cilj je da ustanova bude referentno mjesto ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego u Južnoj Hrvatskoj, a i poznati znanstvenici poput Korada Korlevića prepoznali su značaj i vrijednost ovog projekta - kazao je u obrazloženju pročelnik Tomislav Đonlić.

Damir Krstinić iz SDP-a je rekao kako pohvaljuje rad Centara izvrsnosti te podržava osnivanje ove Ustanove, ali da ga zbunjuju njezine djelatnosti jer se govori samo o obrazovanju odraslih, a u obrazloženju osnivanja Ustanove su u fokusu darovita djeca.

- Centri izvrsnosti su dodatna nastava za nadarenu djecu naše županije. Znači, dril s djecom koja su dobra u nekim područjima, ali to nije izvrsnost koja je danas potrebna ni Hrvatskoj ni suvremenom društvu. Prije bilo kakvog formalnog osnivanja Centra izvrsnosti moramo se dogovoriti što to uopće izvrsnost jest - kazala je Lucija Puljak i predložila da se umjesto formalnog Centra izvrsnosti odredi najizvrsnija škola koja bi bila rasadnik izvrsnosti za sve druge škole. Vijećnici HDZ-a rekli su joj da je zakonski jedino moguće osnivanje Ustanove.

Izlaganje vijećnika stranke Pametno, Ante Renića je izazvalo polemiku jer je kazao da njemu sve ovo sliči na zakulisne igre koje su se već ranije događale.

- Ne znači da vam vaša ideja, koja može biti iz plemenitih pobuda, daje pravo da zaobilazite zakon. U strategiji obrazovanja iz 2014. godine na koje se pozivate nema Centara izvrsnosti kakve ste zamislili. Rješenje je transformiranje postojećih obrazovnih ustanova u Centre izvrsnosti, a ne osnivanje Javne ustanove. Što je s troškovima te Ustanove? Ništa ne znamo, ne znamo ni koliko će biti zaposlenih ni koliko će nas sve to koštati? Gdje je taj novac u proračunu kojeg smo prihvatili? - pitao je Renić-

Mate Martinić iz SDP-a predložio je da se odluka odgodi za sljedeću sjednicu, ali taj prijedlog nije prihvaćen, a Renićevo izlaganje je komentirao  Ante Sanader.

- Koliko sam bio oduševljen s nastupom Lucije Puljak toliko ste me vi razočarali. Ona je govorila u skladu s imenom stranke kojoj oboje pripadate, ali vi kao mali početni političar idete hvatati poene na ovakve stvari. Ništa niste pomogli, ni dali svoj doprinos, išli ste na najbjednije politiziranje što je ravno onom vijećniku u Mrduši Donjoj - kazao je Sanader.

- Ja jesam zelen političar, tek sam zagazio u politiku, nisam kao vi gradio od toga karijeru niti kao vi živim od toga. Nisam bio pripadnik stranačke mladeži da bi si osigurao posao. Ja znam zbog čega vas je ovo pogodilo jer ste vi kadar koji je kumovao ovakvoj politici i klimi u Hrvatskoj, zapošljavanju isključivo po političkoj razini koju izvrsnost apsolutno ne zanima ni u jednom segmentu. Ljude zapošljavate samo po tom kriteriju, ovdje branite samo ideju osnivanja Javne ustanove koja će biti karikatura kakvih već imamo - odgovorio mu je Renić.

- Meni politika nije dala ni moj fakultet ni moje znanje, a vi možete izaći na izbore i dobiti legitimitet naroda, nisam ja ovdje carski namjesnik meni je narod dao legitimitet, a vi imate pravo biti nezadovoljni - dodao je Sanader nakon čega su vijećnici prihvatili odluku o osnivanju Javne ustanove.

O unaprijeđenju zaštite od požara i dugoročno uspostavi referentnog Centra za obuku vatrogasaca govorio je Damir Gabrić, pročelnik U.O. za zajedničke poslove. Ravnatelj županijskih Ljekarni, Ante Mihanović je dobio suglasnost za potpisivanje ugovora vrijednog skoro 41 milijun kuna.

Tek na kraju sjednice raspravljalo se o davanju i oduzimanju koncesija na pomorskom dobru. Vijećnici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije su prihvatili prijedloge o oduzimanju koncesija na Vrulji i na Hvaru u uvali Ždrilca.

- Inicijative su išle od grada Omiša i Hvara, sve inspekcijske službe i DORH su se uključile i na osnovu njihovih nalaza mi danas odlučujemo o oduzimanju koncesija. Svi su bili na vrijeme upozoreni da se usklade sa zakonom, u ni jednom ni u drugom slučaju koncesionar nije htio potpisati dodatak ugovora. Koncesionari imaju pravo na žalbu, a ovisno o tome hoće li žalba biti prihvaćena ili odbijena odlučit ćemo o daljnjim koracima - kazao je pročelnik Stipe Čogelja. 

Damir Krstinić je u ime Kluba vijećnika SDP-a pozdravio odluke o oduzimanju koncesija, ali je istaknuo kako bi trebali poduzeti pravne korake prema onim koncesionarima koji su devastirali prirodu. - Samim činom oduzimanja koncesije nismo napravili ništa osim što smo oslobodili koncesionara od plaćanja te neke male naknade. Nije dovoljno da samo oduzmemo upravljanje nego da idemo korak dalje. Ne znam koje pravne radnje se sve trebaju poduzeti, ali naša dužnost je da krenemo dalje. Što s koncesionarima koji su devastirali zaštićenu prirodu, što ćemo s njima, hoćemo li ih tužiti, poduzimati neke druge korake, ne znam, ali trebali bi ići korak dalje - kazao je Krstinić nakon čega su vijećnici prihvatili prijedloge.

Pročelnik Čogelja se posebno osvrnuo na plažu Zlatni rat na Bolu: – Što se tiče Bola mi moramo produžiti period za godinu dana. Drugog načina nemamo. Jer općina Bol ne može raspisati novi postupak dok prethodni ne završi. Jasno je što slijedi nakon odluke o poništenju koncesiju, zna se što su zakonske obveze nositelja koncesije. DORH može postupati po službenoj dužnosti na nepravilnosti. Od ministarstva smo tražili da novim zakonom  predvide kako se na koncesije ne bi mogli prijavljivati  povezana društva.

Većinom glasova prihvaćeni su sljedeći prijedlozi: Prijedlog odluke o poništenju koncesije k.o. Bogomolje, uvala Duboka; Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli koncesije na dijelu k.o. Pučišća, predio uvala Luke, Vrilo; Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o koncesiji na pomorskom dobru k.o. Komiža predio Mali Bodak; Prijedlog odluke o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaža k.o. Rogoznica i k.o. Žeževica; Prijedlog odluke o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru k.o. Hvar predio uvala Ždrilca; Prijedlog odluke o poništenju postupka davanja koncesije k.o. Hvar predio uvala Borče-Milna otok Hvar; Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru k.o. Split predio Trstenik ispred hotela Split te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o povjeravanju ovlaštenja Općini Bol za davanje koncesija na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat.

Stožer civilne zaštite SDŽ