Obavijesti

Župan Boban: "Gospodarska zona u Čaporicama je jedna od najperspektivnijih i najaktivnijih poslovnih zona u županiji"

Polaganjem kamena temeljca u Gospodarskoj zoni Čaporice danas je započela izgradnja objekta Poduzetničko-uslužnog centra 3LJ.

Kamen temeljac svečano su položili ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić. Uz njih, svečanosti su nazočili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, Javne ustanove RERA SD, triljski gradski vijećnici predvođeni predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Živaljić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova i drugi. Početak radova blagoslovio je dekan Cetinskog dekanata i triljski župnik don Stipe Ljubas.

Projekt PUC 3LJ financira se iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova ugovoren s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU kao posredničkim tijelima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,7 milijuna kuna. EU sufinancira u iznosu od 19,9 milijuna kuna dok je ostatak sredstava osigurala Splitsko-dalmatinska županija. Provedbom projekta stvaraju se uvjeti za jačanje agropoduzetničkog okruženja na području Trilja i šireg dijela dalmatinskog zaobalja.

Prilikom polaganja kamena temeljca, ministar Darko Horvat kazao je kako se Poduzetničko-uslužni centar 3LJ savršeno uklapa u Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske. – U slijedećoj godini treba složiti bazu projekata tako da kad raspišemo dva velika natječaja za koja imamo osigurana sredstva, nemamo problema oko povlačenja sredstava. Dakle, sva priprema mora biti napravljena na vrijeme kako bismo do kraja godine apsorbirali svih milijardu i 500 milijuna kuna u istraživačko-razvojne projekte, u inovativne projekte. Tako bismo došli do cilja koji smo si zadali, gdje do kraja 2020. godine želimo oko 1,4 posto ukupnog proračuna imati u investicijama u istraživanju i razvoju – kazao je ministar Horvat, javlja Ferata.

Župan Blaženko Boban kazao je kako je Gospodarska zona Čaporice jedna od najperspektivnijih i najaktivnijih zona u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vrlo često ovdje imamo situaciju da se otvaraju novi objekti, no ovaj mi je posebno na srcu. Nadam se da će ovaj objekt sutra biti sabirni centar OPG-ovcima s područja naše županije, ali i šire. Osim toga, bit će i tranzitni centar za naše autohtone proizvode koji se stvaraju na našem području prema unutrašnjosti, ali i prema cijeloj Europi – istaknuo je Boban.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić između ostalog je istaknuo kako će PUC 3LJ donijeti višestruku korist. – Jedna od bitnih prostorija budućeg centra svakako je Poduzetnički inkubator, gdje ćemo nastojati u više od 30 jedinica pomagati sadašnjim i budućim investitorima, ne samo za zonu Čaporice nego i šire. Naglasak je na pokušaju oživljavanja triljskog kraja, cetinskog kraja i revitalizaciji davno zamrlih poljoprivrednih grana – naglasio je Šipić.

(izvor: ferata.hr)

 

Stožer civilne zaštite SDŽ