Obavijesti

Župan Boban: "Kada Andro nešto zagrize - on to i odradi do kraja"

Danas je delegacija predvođena ministrom Olegom Butkovićem, gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, zamjenikom gradonačelnika Ninom Velom, županom Blaženkom Bobanom, zamjenikom župana Antom Šošićem, vodstvom HŽ-a, predsjednicom Županijske komore Mirjanom Čagalj te brojnim gradskim i županijskim dužnosnicima, krenula na promotivnu vožnju s kolodvora u Kaštelima prema Kopilici, gdje je održana prezentacija budućeg željezničkog i autobusnog kolodvora, koji će se izmjestiti iz splitske luke u ovaj dio grada, s ciljem rasterećenja prometa, posebice u ljetnom dijelu godine.

Najbolje je cijeli projekt objasnio pročelnik Jurica Vojnović prije dva tjedna, nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj je usvojen Prijedlog zaključka o suglasnosti za sklapanje ugovora o zakupu zemljišta, između grada Split i HŽ Infrastruktura . – Kao što znate strateški plan je da se kolodvor preseli u Kopilicu. Izrađuje se master plan premještanja. Brojne se aktivnosti događaju čak i većom brzinom nego što smo očekivali. Ideja je da se krene s prvim korakom prema rješavanju premještanja autobusnog kolodvora do sljedećeg ljeta, a paralelno s njim i željeznički kolodvor. HŽ će organizirati vlak koji će prometovati od Kopilice do trajektne luke. Nama je želja da prometuje svako deset minuta, ali moramo vidjeti hoće li se to usvojiti. Putnici će izlaziti u Kopilici i ako žele u centar grada mogu putovati željeznicom do trajektne luke. Osim toga, ideja je premjestiti turističke autobuse kraj Rive u blizini Turističke palače u Kopilicu te za njih organizirati vlak. Budući autobusni kolodvor će biti u zgradi HŽ Carga i taj iznos će biti manji. Paralelno s tim HŽ će urediti zgradu željezničkog kolodvora – rekao je tada Vojnović.

Za vrijeme vožnje vlakom smo popričali s ministrom Olegom Butkovićem, gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Blaženkom Bobanom. -Došli smo u Split jer smo odlučili mjesečno održavati sastanke u Splitu oko realizacije veliki projekata. Zahvaljujem se gradonačelniku i županu zbog dobre suradnje koja je preduvjet za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. Jedan od takvih je željeznica, koja bi u konačnici trebala povezati Split sa zračnom lukom. Zbog toga su danas potpisani ugovori koji su preduvjet da rasteretimo centar grada do početka turističke sezone, rekao je ministar Butković.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je izrazio nadanje da će za koji dan Gradsko vijeće usvojititi Prijedlog proračuna za 2019. godinu, kojim je osigurano 4 milijuna kuna za realizaciju privremenog rješenja željezničkog i autobusnog kolodvora. – Govorimo o gotovo 9 milijuna ljudi koji fruktuiraju između zračne i trajektne luke, a da nemaju kvalitetan spoj. Zajedno s ostalim gradovima organiziramo ove mjesečne sastanke čiji je cilj rješavanje ovog problema.  Na novinarsko pitanje o mostu Kopilica – Kaštela, gradonačelnik je kazao: – Volim ga zvati Mostom Svetog Duje. Taj projekt je u fazi raspisivanja feasibility studije, koja će nam dati pravi odgovor, hoće li biti most ili tunel kroz Kozjak. Tunel nema nikakvog smisla ako nema poveznice prema trajektnoj luci. Trajektna luka Split je najvažnija infrastrukturna točka splitskog akvatorija, zaključio je gradonačelnik. 

Župan Boban je rekao da je do vremena Mediteranskih igara ovo je bila jedna od najfrekventnijih stanica. – Sjećam se da su mladi iz Solina uvijek čekali vlak i dolazili vlakom u centar grada i ovo je najvažnija stvar. Na pitanje novinara, vjeruje li u realizaciju projekta, župan je kazao: – Ovo vodi Grad Split i svaka im čast na hrabrosti. Projekt je nužan zbog rasterećenja centra Splita, a i zbog puno bržeg dolaska u Split iz Kaštela i Solina. Vjerujem da će se projekt realizirati. Poznajući Andru, kad on za nešto zagrize, znam da on to i odradi do kraja - zaključio je Boban

Stožer civilne zaštite SDŽ