Obavijesti

Župan Boban sa suradnicima posjetio općine Prgomet i Primorski Dolac

Nakon sastanka u vijećnici Općine Prgomet, planiran je sastanak u vijećnici Općine Primorski Dolac, a u 12 sati  obilazak obnovljenih lokaliteta srednjovjekovnih bunara i obilazak gospodarske zone Bristovača-Trištenica, te obilazak Multifunkcionalne sportske školske  dvorane.

U pozdravnoj riječi u općini Prgomet, župan je iskazao zadovoljstvo što je danas u najzapadnijem dijelu naše županije kako bi iz prve ruke čuo probleme s kojima se svakodnevno susreće lokalna samouprava.

-Znam da je vodoopskrba glavni problem ovih krajeva, zato smo danas tu u ovom sastavu da vidimo zajednički što je realno moguće učiniti na konačnom rješenju toga velikoga problema ovoga kraja. Tu smo da vidim kako oživjeti ove krajeve. S tim ciljem smo intenzivirali razgovore o izradi projektne dokumentacije za izgradnju tunela Kozjak, strateškog infrastrukturnog projekta za cijeli ovaj kraj. No, prije svega želimo čuti Vas načelniče i Vaše suradnike kako bismo zajednički mogli odrediti projekte koji će ovdje omogućiti život dostojan čovjeka i stvoriti preduvjete za povratak mladih obitelji u ove krajeve - kazao je župan Boban.

Načelnik općine Prgomet Ivan Skelin je zahvalio županu Bobanu, zamjeniku župana Anti Šošiću, pročelniku Tomislavu Đonliću i pročelnici Mariji Vuković, i ostalim djelatnicima Županije na današnjem posjetu, te je odmah istaknuo problem neriješene vodoopskrbe na području Prgometa, Trolokvi i Labina.

-Kao što znate glavna vodovodna cijev od Šibenika do Prgometa je već odavno završena, ali je ostao problem izgradnje sekundarne mreže, u dužini dvadesetak kilometara, što je investicija otprilike 15 milijuna kuna a to nadilazi financijske mogućnosti našeg općinskog proračuna. Inače smo općina koja nije zadužena nikakvim kreditima i funkcioniramo relativno dobro u okvirima skromnog općinskog proračuna – istaknuo je u riječi dobrodošlice načelnik Skelin, te dodao kako je i drugi veliki problem lokalne vlasti, stvaranje preduvjeta za uspješno funkcioniranje poslovne zone je povezan s prvim problemom – neriješenom vodoopskrbom – bez čega je poslovna zona nezamisliva.

Problem će se očito morati rješavati na višim razinama vlasti, jer je Uredbom Vlade iz 2014. godine odlučeno da ovo područje pripada vodnom području Šibenik, na što su se iz Šibenika žalili, a u područnoj upravi Hrvatskih voda Split kažu da ništa ne mogu poduzimati dok je na snazi spomenuta Uredba. Bez konačnog razrješenja toga „gordijskog čvora“, općina Prgomet se ne može prijaviti na natječaj za sredstva iz EU fondova, to može učiniti samo komunalno poduzeće. Župan i zamjenik župana su kazali da će na odgovarajućim adresama, sa županom Šibensko-kninskim županom, gradonačelnikom Šibenika i direktorima vodovoda iz Splita i Šibenika, žurno tražiti konačno rješenje ovog životno važnoga problema mještana općine Prgomet.

Po dolasku u općinu Primorski Dolac župana su dočekali članovi lokalnog KUD-a s guslarom Joškom koji je županu razgalio dušu opisujući u desetercu sve radosti i tuge ovoga kraja. Ganut tako toplim i srdačnim dočekom, župan je zahvalio svim članovima društva, koje poznaje i od ranije, za čuvanje i promicanje kulturne, nacionalne baštine te je dodao: - Ovdje smo prije svega u radnom posjetu. Došli smo, prije nego završimo izradu županijskog Proračuna za 2019. godinu, što je ključno predvidjeti u projektima koje planiramo za preokret trenutnih negativnih trendova odlaska mladih obitelji iz ovih krajeva. Jedna od mjera, ne samo za mlade obitelji ovoga kraja nego i cijele dalmatinske Zagore, je naša odluka o sufinanciranju obnove i izgradnje kuća za mlade obitelji koje žive tu ili se planiraju vratiti, u iznosu 40 do 100 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Što više obilazimo našu Zagoru vidim da smo s tim programom pogodili „u sridu“- kazao je župan Boban.

Načelnik općine Joško Dujmović je nakon dobrodošlice županu i njegovim suradnicima iznio sve poteškoće s kojima se susreće u radu istaknuvši da je, s obzirom na zatečeno stanje, uspio stabilizirati proračun općine.

-Zahvaljujem županu Bobanu što je bezrezervno stao uz nas kada nam je bilo najpotrebnije. I nakon današnjeg sastanka vidim dobru volju svih iz županije da ovo mjesto zajednički učinimo ugodnim za život mojih sumještana. Prije svega moram kazati da smo i sami kao jedinica lokalne samouprave bili aktivni u prijavljivanju i dobivanju sredstava iz različitih županijskih programa i poticaja, iz državnih ministarstava i europskih fondova, na koje se ne bismo ni mogli javljati bez pomoći i suradnje iz Županije. Naš najveći problem ostaju dugovi nastali za vrijeme bivšeg načelnika pri uređenju gospodarske zone, prema poduzeću Cestar i dugoročni kredit za izgradnju sportske dvorane, koji nas još uvijek opterećuju, ali nas ovakvi posjeti učvršćuju u nadi da zajednički možemo sve probleme riješiti - kazao je načelnik Dujmović.

Stožer civilne zaštite SDŽ