Obavijesti

Župan Boban uručio županijskoj Vatrogasnoj zajednici ključeve dva vatrogasna tegljača tankera kapaciteta po 32 tisuće litara

Danas je u županiji predstavljen cjeloviti projekt upravljanja praćenja vatrogasnih vozila s ugrađenih 230 GPS-ova i sustava nadzornih kamera za ranu detekciju požara, a župan je zapovjedniku Županijske vatrogasne zajednice Draženu Glavini uručio ključeve dvaju vatrogasnih tegljača tankera kapaciteta po 32 tisuće litara vode, sufinanciranih iz programa EU fondova „Readiness“ i laptop za praćenje vozila iz zapovjednog operativnog središta.

Župan Blaženko Boban je u uvodnoj riječi pozdravio zapovjednika županijske VZ Dražena Glavinu, zapovjednika VZ Grada Splita Ivana Kovačevića i njihove suradnike te je predstavio županijski tim koji je s njima surađivao na ova dva važna projekta sufinancirana iz EU fondova („Holystic“ i „Readiness“); Damira Gabrića, pročelnika UO zajedničkih poslova, Anđelku Vuković, Damira Ćarića i Ognjena Ćavara iz UO za gospodarstvo i EU fondove. Na konferenciji za novinare su sudjelovali i zamjenik župana Luka Brčić, inače zapovjednik CZ SDŽ i pročelnik županova kabineta Davor Pavić koji je moderirao ovo predstavljanje. Župan je podsjetio na požar na Marjanu koji je u ranoj fazi detektiran upravo jednom od 48 kamera kojima sada raspolaže Vatrogasna zajednica, kamerom iz Kaštela, te je pojasnio da je današnja donacija Županije Vatrogasnoj zajednici u funkciji jačanja znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija na području županije. Župan je predsjedniku županijske VZ Draženu Glavini uručio ključeve dviju cisterni i laptop za praćenje vatrogasnih vozila. Nakon toga su o samom operativnom programu govorili pročelnik Gabrić, zapovjednik VZ Dražen Glavina, te zapovjednik splitske VZ Ivan Kovačević, a potom je zamjenik zapovjednika JVP-a Split Zoran Radunić na video zidu uživo demonstrirao upućivanje jednog vatrogasnog vozila na Visu i praćenje do simuliranog mjesta požara.

– Vidjevši što se u Dalmaciji događalo 2017, shvatio sam da su srce, znanje i ljubav koju naši dobrovoljni i profesionalni vatrogasci imaju veliki i da je njihova spremnost na najvišem mogućem nivou. Mi im moramo biti potpora u tehničkom smislu, informatici i cjelovitosti sustava Civilne zaštite. Bili smo pokrenuli Holistic projekt koji je dao sjajne rezultate, a postojeći projekt je nadogradnja postojećeg sustava. Za njega je Splitsko-dalmatinska županija u 2018. izdvojila 15,5 milijuna kuna – kazao je župan dodavši da je 48 kamera dalo sjajne rezultate u ranoj fazi detekcije požara.

Tankeri mogu poslužiti i za nepožarne situacije

Već smo danas imali priliku vidjeti primopredaju dva ključa za dvije cisterne koja svaka ima po 32 tisuće litara vode. Voda je u području koje nema sustav hidranata u protupožarnom smislu od neprocjenjive važnosti. Vidjeli smo što se događalo na požarima u Šestanovcu, Lokvi Rogoznici. Osim u požarne svrhe, ove se cisterne mogu koristiti za potrebe vode. Danas smo u rad pustili 230 GPS uređaja na vatrogasnim vozilima na području županije. Ovi uređaji prate ne samo smjer kretanja i lokaciju, nego detektiraju koliko svako vozilo u svakom trenutku ima vode, goriva i koliko su vozila pokretna i upotrebljiva za svaku situaciju koju procjenjuje Stožer. Simulacija intervencije u Visu U prezentaciji smo se uvjerili u funkcionalnost ovog modernog sustava, a u realnom vremenu smo pratili i simulaciju vatrogasne intervencije na otoku Visu. Iz zgrade Županije smo izdali zapovijed da vatrogasno vozilo krene na intervenciju. Izuzetno sam sretan i zadovoljan da smo ovo postigli. Župan je kazao da Županija svake godine izdvaja sredstva za 60 sezonaca.

Trenutno smo u natječajnoj proceduri za 16 vatrogasnih vozila za DVD-ove. Iskreno se nadam da smo se ovim potporama, a uz sjajan ljudski potencijal koji imamo, primakli željenom stupnju stanja vatrogastva u županiji koja je postala primjer u Hrvatskoj. Činjenica je da smo u mnogim segmentima postali prva županija u zemlji po pitanju vatrogastva, a najavljujem da će doći do daljnjih ulaganja u Civilnu zaštitu jer nisu samo požari prirodne katastrofe koje nas mogu pogoditi, moramo voditi računa o poplavama, ekološkim katastrofama, aktivnostima na moru jer smo raznolika županija. Nadam se da ćemo već tijekom 2019. nabaviti morska vozila za intervencije na moru. Koristim priliku zahvatili svim vatrogascima, zapovjednicima Glavini i Kovačeviću. Njihov doprinos sustavu je nemjerljiv. Ulaganja u Civilnu zaštitu i vatrogastvo čini nas sigurnijim, no nadam se da će biti što manje prigode koristiti ovu opremu – kazao je župan Boban.

Glavina: Županija izvanredno prati vatrogasce

Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik, kazao je da će donirana tehnika biti od velike pomoći za upravljanje i zapovijedanje vatrogasnim intervencijama i požarima. – Ova tehnika nije samo za požare, nego i za sve druge elementarne nepogode koje mogu zadesiti našu županiju. Kao operativna snaga Civilne zaštite uvijek stojimo na raspolaganju županiji za sve vrste vatrogasnih intervencija. Zahvaljujem se Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu Bobanu na izvanrednom praćenju i sa željom da se potpore vatrogastvu nastave i u 2019. godini - kazao je Glavina.

 

Stožer civilne zaštite SDŽ