Boban uručio nagrade najboljim start-upovima: "I ovo je naša županija!"

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban dodijelio je u utorak bespovratne potpore IT poduzetnicima Splitsko-dalmatinske županije, u sklopu prve GrowIT konferencije - razvoj regionalnih start-up ekosustava.

„I ovo je naša županija! Ponosan sam na ove mlade ljude. Ovo je budućnost Splitsko-dalmatinske županije i naše domovine. Naš zadatak je digitalna transformacija, kako bismo mlade ljude uveli u digitalni svijet“, rekao je župan.

Nagradni fond iznosi 132.000 eura, a podijelili su ga autori 15 najperspektivnijih IT projekata. Najbolji start-up osvojio je nagradu u visini 26.544 eura, drugoplasirani 13.272 eura, trećeplasirani 11.945 eura, dok je preostalih 12 najbolje rangiranih dobilo potporu od 6.636 eura i pohađanje akceleratorskog programa Silicon Castles.

„Vrlo je važno da svi sudionici budu primjer našim sugrađanima te da ih potaknu na to da naprave projekte i uključe se u programe Digitalne Dalmacije. Kvalitetni projekti mogu izići i na svjetsko tržište te biti uspješni“, rekao je voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić.

Start-up Glamos predstavio je aplikaciju koju je žiri ocijenio najboljim ocjenama. „Predstavili smo aplikaciju koja omogućava telekomunikacijskim tvrtkama što lakše analiziranje podataka i testiranje njihovih mreža. Pomoću naše aplikacije oni mogu pronaći najbolje pozicije za postavljanje svojih pametnih senzora“, objasnio je Slaven Damjanović.

Jedan od članova žirija bio je i Vedran Blagus iz South Central Ventures fonda vrijednog 70 milijuna eura, koji investira u lokalne start-upove. On je novinarima kazao kako je ugodno iznenađen što je upravo Splitsko-dalmatinska županija pokretač start-up scene. „Jako je pohvalna podrška Splitsko-dalmatinske županije start-upovima. Kad sam prvi put bio ovdje sve je bilo u ranoj fazi, ali danas ovdje vidimo IT kompanije koje rade velike stvari i mogu biti prisutne na velikim tržištima“, rekao je Blagus.

Voditelj žirija Davor Runje naglašava kvalitetu svih prijavljenih start-upova. „Ove godine smo imali najteži posao i iznenađen sam vrlo visokom kvalitetom. Do proglašenja pobjednika nisam bio siguran tko je osvojio prvo mjesto jer su svi bili izuzetno kvalitetni. Moram reći kako su nagrade na razini globalnih natjecanja“, govori Runje.

Projekt GrowITodržava se drugu godinu zaredom i nastavak je StartIT akademije koja se provodi u okviru Centra digitalne transformacije Digitalna Dalmacija i predstavlja sljedeću razvojnu stepenicu "mladim" start-upima koji trebaju financijska sredstva kako bi značajnije iskoračili na globalno IT tržište. Osim financijske potpore, Digitalna Dalmacija kroz GrowIT novoosnovanim startupima omogućuje aktivno uključivanje u Dalmatia Startup Community koji djeluje na povezivanju lokalne startup scene i okuplja aktualne startupe koji rade, rastu, zapošljavaju i probijaju granice. Na taj se način mladim poduzetnicima pruža podrška u razvoju njihovih inovativnih poslovnih ideja i olakšava daljnji razvitak lokalnog poduzetničkog ekosustava.