DAN SREDNJIH ŠKOLA: "Pred osmašima je jedna od presudnih odluka"

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban otvorio je u subotu ispred HNK Split Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, na kojemu su se sadašnjim osmašima, a budućim srednjoškolcima, predstavile srednje škole iz cijele županije. „Jedna od presudnih odluka za sadašnje osmaše jest upis u daljnje školovanje. Zasigurno svi oni imaju svoje afinitete i izgrađene ciljeve. Zato je bitno da mi organiziramo ovu smotru, kako bi mogli vidjeti što im sve srednje škole mogu ponuditi u daljnjem obrazovanju i životu”, zaključio je župan.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić ističe kako su budućim srednjoškolcima iz Splitsko-dalmatinske županije na raspolaganju sva srednjoškolska zanimanja. „Imamo mogućnost pohađanja svih obrazovnih programa pa naša djeca ne moraju ići izvan naše županije. To je naša specifičnost i nešto na što smo ponosni”, rekao je Đonlić, koji se osvrnuo i na zanimanje učenika za pojedine programe. „Drago mi je što i ove godine imamo neke nove programe, a veliko je zanimanje za zanimanja u sektoru zdravstva”, izjavio je.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković navela je podatak kako trend upisa u srednje strukovne škole kontinuirano raste. „Više od 70% srednjoškolaca pohađa upravo strukovne programe, dok ih je oko 30% u gimnazijama. Naš cilj je povećati obuhvat učenika u gimnazijskim programa, ali i unaprijediti strukovne programe”, rekla je Ivanković koja smatra kako će se tako mladi ljudi bolje osposobiti za tržište rada.