Novosti

Makarsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježilo 8. ožujak

Makarsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježilo 8. ožujak
U povodu Međunarodnog dana žena Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova organiziralo je okupljanje angažiranih žena, ravnateljica, poduzetnica, političarki, na druženje i razgovor u hotelu Biokovo. Ujedno je to prvo takvo okupljanje žena u Makarskoj koje obnašaju funkcije i dužnosti, ili su nositeljice obrta.

 Skupu je predsjedavala Ivanka Luetić Boban, županijska predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

 Na početku Ivanka Luetić Boban iznijela je podatke - Žene u Hrvatskoj - žene u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Najveći problem je iznesen i u brojkama. Od 45.131 prijavljeni Zavodu za zapošljavanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji 25.541 su žene. Više nego u gradu Zagrebu.
Iz diskusija nazočnih izviralo je pozitivno ozračje. Dalo se zaključiti kako je klima u Makarskoj, dobra što se tiče mogućnosti napretka žene i razvijanja njene karijere.
Međutim često puta same nisu previše zainteresirane. Otežavajuće okolnosti, tradicionalna sredina, navike i sl. više su izlika nego prave smetnje. U Makarskoj je slučaj da su dvije žene bile saborske zastupnice. Jelena Erceg, vlasnica obrta za proizvodnju kozmetičkih i higijenskih proizvoda na prirodnoj osnovi svjedočila je kako se uz poticajna sredstva može uspjeti i u ženskom poduzetništvu.
- Rijetko se gdje susreće ovako pozitivna atmosfera kao među ženama u Makarskoj, bez obzira iz kojega sektora dolazile. One su svjedočile kako su žene spremne uskladiti sve svoje obaveze i vrlo odgovorno obavljati zadatke kojih se prihvatila - zadovoljno će Ivanka Luetić.
Zapravo, na jednom mjestu doznati s kakvim se problemima žene susreću bio je cilj okupljanja. Makarska se uklapa u prosječnu sliku nezaposlenosti, s razlikom što se ljeti broj drastično smanji.
Upućena je potpora silovanim ženama Vukovara u njihovom zauzimanju da se osude gnjusni ratni zločine i krivci kazne.
 
 
                                                                                      Ana Dragičević

Ravnopravnost spolova